İşveren markası uygulamalarının kurum itibarı ile olan bağlantısı: En beğenilen şirketler üzerine bir araştırma
- Tez No: 972793
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU MÜJDE KARSAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal itibar, Corporate reputation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Stratejik İletişim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Günümüz iş dünyasında sürdürülebilir rekabet avantajı, yalnızca ürün ve hizmet kalitesi ile değil; nitelikli insan kaynağını çekme ve elde tutma becerisi ile de doğrudan şekillenmektedir. Tarihsel olarak işveren–çalışan ilişkileri, sanayi devriminde katı hiyerarşik yapılar ve üretim odaklı anlayış çerçevesinde biçimlenirken, bilgi toplumuna geçiş, teknolojik gelişmeler ve küreselleşme ile birlikte bu ilişkilerde köklü bir dönüşüm yaşanmıştır. Artık çalışanlar, yalnızca görev tanımlarını yerine getiren bireyler değildir, kurumun değerlerini benimseyen, yenilik süreçlerine katkıda bulunan ve markanın itibarını doğrudan etkileyen stratejik paydaşlar olarak görülmektedir. Küreselleşme, dijitalleşme ve yetenek savaşlarının yoğunlaştığı günümüzde, işveren markası kavramı, kurumların hem iç hem de dış paydaşlar nezdindeki algısını güçlendiren stratejik bir unsur haline gelmiştir. Güçlü bir işveren markası, çalışan bağlılığını ve motivasyonunu artırmakla kalmaz; kurumsal itibarı doğrudan etkileyerek uzun vadeli başarıya katkı sunar. Öte yandan, güçlü bir kurumsal itibar da işverenleri çalışanların gözünde cazip bir tercih haline getirerek yetenek çekme ve elde tutma süreçlerinde avantaj sağlar. Bu nedenle işveren markası ile kurumsal itibar arasındaki ilişkinin anlaşılması, işletmeler için stratejik bir gereklilik taşımaktadır. Bu tez çalışması, söz konusu ilişkiyi derinlemesine incelemek amacıyla hazırlanmış ve dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, işveren kavramı ve işveren markasının tanımı, özellikleri, boyutları, ilişkili kavramları, faydaları ve yönetim süreçleri ele alınmıştır. İkinci bölümde, kurumsal itibar kavramı, bileşenleri, yönetimi ve ölçüm yöntemleri incelenmiştir. Üçüncü bölüm ise araştırma kısmını kapsamaktadır. Bu bölümde araştırmanın amacı, önemi, kapsamı, sınırlılıkları, yöntemi ve hipotezleri detaylı biçimde açıklanmış; ayrıca veri toplama süreci, mülakat sorularının hazırlanışı ve tematik analiz yaklaşımının uygulanışı adım adım ortaya konmuştur. Ardından, bulgular sistematik olarak sınıflandırılmış ve yorumlanmıştır. Son bölüm olan dördüncü bölümde ise ulaşılan sonuçlar özetlenmiş ve konuya ilişkin genel bir değerlendirme yapılmıştır. Araştırma,“Türkiye'nin En Beğenilen Şirketleri”listesinde ilk 20'de yer alan üç büyük ölçekli işletme üzerinde gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemi benimsenmiş; veri toplama aracı olarak derinlemesine mülakatlar kullanılmıştır. Görüşmeler, ilgili şirketlerin İnsan Kaynakları yöneticileri ile yapılmış; elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Bu çalışma, itibarı yüksek kurumların perspektifinden işveren markası ve kurumsal itibar bağlantısını ortaya koyarak hem akademik literatüre katkı sağlamayı hem de insan kaynağı ve itibar yönetimi alanlarında uygulayıcılara yol gösterici bir çerçeve sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In today's business world, sustainable competitive advantage is shaped not only by the quality of products and services but also by the ability to attract and retain qualified human capital. Historically, employer–employee relations were structured within rigid hierarchical systems and production-oriented approaches during the Industrial Revolution. However, with the transition to the information society, technological advancements, and globalization, these relations have undergone a profound transformation. Employees are no longer seen merely as individuals fulfilling their job descriptions; they are regarded as strategic stakeholders who embrace the organization's values, contribute to innovation processes, and directly influence brand reputation. In an era characterized by globalization, digitalization, and intensified talent wars, the concept of employer branding has emerged as a strategic element that strengthens the perception of organizations among both internal and external stakeholders. A strong employer brand not only enhances employee engagement and motivation but also contributes to long-term success by directly impacting corporate reputation. Conversely, a strong corporate reputation positions employers as attractive choices in the eyes of employees, providing significant advantages in talent acquisition and retention. Therefore, understanding the relationship between employer branding and corporate reputation has become a strategic necessity for organizations. This thesis was designed to examine this relationship in depth and is composed of four main chapters. The first chapter discusses the concept of the employer, as well as the definition, characteristics, dimensions, related concepts, benefits, and management processes of employer branding. The second chapter explores the concept of corporate reputation, its components, management, and measurement methods. The third chapter focuses on the research component of the study, detailing the aim, significance, scope, limitations, methodology, and hypotheses of the research. In addition, this chapter presents the data collection process, the preparation of interview questions, and the step-by-step application of the thematic analysis approach. The findings are then systematically categorized and interpreted. The fourth and final chapter summarizes the results obtained and provides an overall evaluation of the topic. The research was conducted on three large-scale enterprises listed in the top 20 of“Turkey's Most Admired Companies.”A qualitative research method was adopted, and in-depth interviews were used as the data collection tool. The interviews were held with the Human Resources managers of the respective companies, and the data obtained were analyzed using the thematic analysis method. This study aims to reveal the connection between employer branding and corporate reputation from the perspective of highly reputable organizations, thereby contributing to the academic literature and offering a guiding framework for practitioners in the fields of human resources and reputation management.