Cam ve karbon elyaf kompozitlerde elyaf oryantasyonu, katman sayısı ve çekme hızının dayanıma etkisinin araştırılması
Investigation of fiber orientation, number of layers and tensile test speeds effect on carbon and glass fiber composite materials
- Tez No: 972794
- Danışmanlar: PROF. DR. EYUP BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deneyler, Elyaf, Kompozit malzemeler, Uzama, Çekme dayanımı, Çekme hızı, Experiments, Fibre, Composite materials, Extension, Tensile strength, Tensile speed
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Teknolojik gelişmelerin çok hızlı ilerlediği son yıllarda, gereksinim duyulan malzemeler ve malzeme özellikleri sürekli değişmektedir. Yeni malzeme türleri imal edilmektedir. Bunların en önemlisi metal malzemelere nazaran yüksek mukavemet, hafiflik, korozyona karşı dayanıklılık ve iyi şekillenebilme gibi özelliklerden dolayı kompozit malzemelerdir. Bu çalışmada vakum infüzyon yöntemi ile karbon elyaf ve cam elyaftan levhalar üretilmiştir. Levhalar [0/90]8, [0/90]4, [+45/-45]8, [+45/-45]4 dizilimlerinde üretilmiştir. Üretilen levhalar ASTM D3039 standartlarına göre kesilmiştir. Karbon elyaf deney numunelerinin çekme testleri 1 mm/dak çekme hızında yapılmıştır. Cam elyaf deney numuneleri ise 1 mm/dak ve 10 mm/dak çekme hızlarında gerçekleştirilmiştir. Test sonuçlarından alınan bilgiler ile sonlu elemanlar metodunda nümerik doğrulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, when technological developments have progressed very rapidly, the properties of materials and materials required are constantly changing. New material types are being manufactured. The most important of these are composite materials due to their properties such as high strength, lightness, corrosion resistance and good shapeability compared to metal materials. In this study, carbon fiber and glass fiber sheets were produced by vacuum infusion method. The plates were produced in [0/90]8, [0/90]4, [+45/-45]8, [+45/-45]4 orientations. Produced sheets were cut according to ASTM D3039 standards. Tensile tests of carbon fiber test specimens were carried out at a drawing speed of 1 mm / min. Glass fiber test specimens were carried out at draw speeds of 1 mm / min and 10 mm / min. The information obtained from the test results and the numerical verification in the finite element method were performed.