Bilateral maksiller sinüs lifting hastalarında tek taraflı allogreft ve tek taraflı I- PRF+l-PRF ile kombine allogreft kullanımında kemik oluşumunun histopatolojik olarak değerlendirilmesi
Histopathological evaluation of bone formation in bilateral maxillary sinus lifting patients using unilateral allograft and allograft combined with unilateral I-PRF+l- PRF
- Tez No: 972880
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR GÖNÜL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Maksiller sinüs lifting, trombositten zengin fibrin(PRF), demineralize dondurulmuş kurutulmuş allogreft(DFDBA), yeni kemik oluşumu, Maxillary sinus lifting, platelet-rich fibrin(PRF), demineralized freeze-dried allograft(DFDBA), new bone formation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç; rutin cerrahi uygulamalarda sert doku greftleme işlemlerinde tercih edilen kan konsantrelerinin (i-PRF ve L-PRF) allogreftlerle kombine olarak maksiller sinüs lifting operasyonlarında kullanımının, yalnızca allogreft kullanımına kıyasla histopatolojik ve histomorfometrik etkilerinin değerlendirilmesidir. Özellikle i-PRF (enjektabl Platelet-Rich Fibrin) ve L-PRF (Lökositten zengin Platelet-Rich Fibrin) materyallerinin, partikül kemik greftleriyle birlikte uygulanmasının yeni kemik oluşumuna katkıları araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 18–70 yaş arasında olup bilateral maksiller posterior implant tedavisi talebi bulunan ve alveoler vertikal yetersizlik nedeniyle bilateral maksiller sinüs lifting endikasyonu olan toplam 21 hasta dahil edilmiştir. İmplant yerleştirilmeden önce hastaların bir tarafında yalnızca allogreft, karşı tarafında ise i-PRF+L-PRF ile kombine edilmiş allogreft uygulanmıştır. Her iki grupta da allogreft materyali olarak demineralize dondurulmuş kurutulmuş allogreft (DFDBA) kullanılmıştır. Altı aylık iyileşme sürecinin ardından, her iki bölgeden trefan frez ile silindirik kemik örnekleri alınarak histopatolojik incelemeye tabi tutulmuş, ardından frez kavitesine implant yerleştirilmiştir. Alınan kesitler parafine gömülerek hematoksilen-eozin ile boyanmıştır. Yeni kemik oluşumu, rezidüel greft, nekroz, fibrozis, bağ dokusu ve inflamasyon parametreleri histomorfometrik olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Histopatolojik incelemelerde PRF (i-PRF+L-PRF ile kombine allogreft) ve non-PRF (yalnızca allogreft) gruplarda nekroz ve inflamasyon bulgusuna rastlanmamıştır. Yeni kemik oluşumu PRF grupta medyan %48,7, non-PRF grupta %45,7 olarak gözlenmiştir. Rezidüel greft miktarı sırasıyla %6,7 ve %4,2; fibrozis ve bağ dokusu oranları ise benzer düzeylerde bulunmuştur. Yapılan istatistiksel analizler, tüm parametreler açısından gruplar arasında anlamlı bir fark göstermemiştir. Sonuç: Çalışmanın bulguları, PRF tekniği ile klasik greft uygulamasının histopatolojik açıdan benzer sonuçlar verdiğini ortaya koymuştur. Literatürde PRF'in partikül stabilitesini artırdığı, cerrahi uygulamayı kolaylaştırdığı ve iyileşme sürecine potansiyel katkılar sağladığı bildirilse de, bu çalışmada histolojik açıdan anlamlı bir üstünlük saptanmamıştır. PRF'in histolojik etkinliğinin klinik avantajlarıyla birlikte daha iyi anlaşılabilmesi için, ileriye dönük geniş örneklemli, farklı greft materyalleri ile kombine edilen çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the histopathological and histomorphometric effects of using platelet concentrates (i-PRF and L-PRF) in combination with allografts during maxillary sinus lifting, compared to the use of allografts alone. In particular, the potential contribution of i-PRF (injectable Platelet-Rich Fibrin) and L-PRF (Leukocyte and Platelet-Rich Fibrin) to new bone formation when applied together with particulate grafts was investigated. Material and methods: Twenty-one patients aged between 18 and 70 years, who required bilateral maxillary posterior implant treatment and had an indication for bilateral maxillary sinus lifting due to vertical bone deficiency, were included in the study. Prior to implant placement, sinus lifting was performed with allograft alone on one side and with allograft combined with i-PRF+L-PRF on the contralateral side. Demineralized freeze-dried bone allograft (DFDBA) was used as the allograft material in both groups. After six months of healing, cylindrical bone specimens were obtained from both regions using trephine drills, histopathological examinations were performed, and implants were placed into the prepared osteotomy sites. The sections were embedded in paraffin and stained with hematoxylin–eosin. Parameters including new bone formation, residual graft, necrosis, fibrosis, connective tissue, and inflammation were evaluated histomorphometrically. Results: Histopathological examinations revealed no necrosis or inflammation in either the PRF (i-PRF+L-PRF with allograft) or non-PRF (allograft alone) groups. Median new bone formation was observed as 48.7% in the PRF group and 45.7% in the non-PRF group. Residual graft was 6.7% and 4.2%, respectively, while fibrosis and connective tissue ratios were similar. Statistical analyses showed no significant differences between the two groups for any of the evaluated parameters. Conclusion: The findings demonstrated that the PRF technique and conventional graft application yielded comparable histopathological results. Although literature reports suggest that PRF increases particle stability, facilitates surgical application, and provides potential advantages in the healing process, this study did not reveal any histological superiority. To better understand the histological efficacy of PRF along with its clinical advantages, prospective studies with large sample sizes combining different graft materials should be conducted. .