Umblikal arterde akım patolojisi olan fetuslar ile tahmini doğum ağırlığı gebelik haftasıyla uyumlu olan akım bozukluğu olmayan fetusların klinik sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical results of fetuses with umbicular artery flow pathology and fetuses without flow disorders and with estimated birth weights compatible with gestational weeks
  1. Tez No: 973047
  2. Yazar: TUĞBA KÜPELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ERENEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Umbilikal arter Doppler, diyastol sonu akım kaybı, perinatal sonuç, neonatal mortalite, prematüre morbiditeleri, nörogelişimsel sekel, Umbilical artery Doppler, absent end-diastolic flow, perinatal outcome, neonatal mortality, prematurity-related morbidities, neurodevelopmental sequelae
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Umbilikal arter (UA) Doppler akım patolojisi saptanan gebeliklerin, gestasyonel yaş ve tahmini fetal ağırlık açısından eşleştirilmiş kontrol grubu ile karşılaştırılarak perinatal ve neonatal sonuçlarının değerlendirilmesi. Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmasına Mayıs 2020–Ocak 2025 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde doğumu gerçekleşen tekil gebelikler dahil edildi. Umbilikal arter Doppler incelemesinde diyastol sonu akım kaybı veya ters akım saptanan olgular, gestasyonel yaş ve tahmini fetal ağırlık açısından 1:1 eşleştirilmiş normal UA Doppler bulgusu olan gebeliklerle karşılaştırıldı. Maternal özellikler, doğum endikasyonları, doğum şekli, doğum ağırlığı, Apgar skorları, yenidoğan yoğun bakım ünitesine (YYBÜ) yatış, majör neonatal morbiditeler (intraventriküler hemoraji [IVH], periventriküler lökomalazi [PVL], prematüre retinopatisi [ROP]) ve mortalite analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 180 gebelik dahil edildi (90 UA Doppler patolojisi olan, 90 kontrol). Akım patolojisi olan grupta sezaryen oranı anlamlı olarak daha yüksekti (%100 vs. %65, p<0,05). Doğum ağırlığı ve Apgar skorları daha düşük, YYBÜ yatış oranları ise daha yüksekti. Neonatal mortalite, 28. gebelik haftasından önce belirgin şekilde artmış olup bu haftadan sonra gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. IVH, PVL ve ROP açısından ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı. Uzun dönem nörogelişimsel sekeller de benzerdi. Sonuç: Umbilikal arter Doppler patolojisi, erken neonatal mortalite ve kısa dönem olumsuz perinatal sonuçlar için güçlü bir öngörücü iken, majör neonatal morbiditeler ve uzun dönem sekeller için sınırlı prediktif değere sahiptir. Prognozun temel belirleyicisi gestasyonel yaştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate perinatal and neonatal outcomes of pregnancies with abnormal umbilical artery (UA) Doppler flow compared with those without flow abnormalities, matched for gestational age and estimated fetal weight. Methods: This retrospective cohort study included singleton pregnancies delivered at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between May 2020 and January 2025. Pregnancies with abnormal UA Doppler (absent or reversed end-diastolic flow) were compared with those with normal UA Doppler, matched 1:1 for gestational age and estimated fetal weight. Maternal characteristics, indications for delivery, mode of delivery, birth weight, Apgar scores, neonatal intensive care unit (NICU) admission, major morbidities (intraventricular hemorrhage [IVH], periventricular leukomalacia [PVL], retinopathy of prematurity [ROP]) and mortality were analyzed. Results: A total of 180 pregnancies were included (90 with abnormal UA Doppler, 90 controls). Cesarean section rates were significantly higher in the abnormal UA group (100% vs. 65%, p<0.05). Birth weights and Apgar scores were significantly lower, and NICU admissions were more frequent in the abnormal group. Neonatal mortality was markedly increased before 28 weeks in cases with UA flow abnormalities, whereas no significant difference was observed beyond this threshold. No statistically significant differences were found regarding IVH, PVL, or ROP. Longterm neurodevelopmental sequelae were also comparable between the two groups. Conclusion: Abnormal UA Doppler is a strong predictor of early neonatal mortality and adverse short-term perinatal outcomes. However, its predictive value for major neonatal morbidities and long-term sequelae is limited, with gestational age remaining the key determinant of prognosis.