Yaşlı çalışanlar ve işverenlerin ileri yaşta istihdam edilebilirlikte dijital teknoloji kullanım deneyimleri
Experiences of older workers and employers in the use of digital technologies for enhancing employability in later life
  1. Tez No: 973298
  2. Yazar: MUSTAFA BERK ARMAĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER KORKMAZ YAYLAGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Sosyoloji, Geriatrics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlı iş gücü, dijital teknolojiler, istihdam edilebilirlik, durum çalışması, older age labour force, digital technology, employability, case study
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yaşlanma tüm yönleriyle toplumun ilgilendiren bir demografik dönüşüm olgusudur. Bu demografik dönüşüm çalışma hayatında, yaşlı bireylerin daha uzun süre kalmalarını etkileyebilen bir durumu da ifade etmektedir. Ancak günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte iş dünyası dijitalleşmiş; bu durum, dijital teknoloji kullanım becerilerini çalışma hayatında hem işe kabul sürecinde hem de iş yapma yeterliliğinde belirleyici bir unsur hâline getirmiştir. Buna göre istihdam edilebilme sürecinde işverenlerin ve yaşlı çalışanların perspektifinden dijital teknolojilerin rolünün nasıl olduğunu ortaya koymak amaçlanmaktadır. Yöntem: İstihdam edilebilirlik sürecinde dijital teknolojilerin rolü, iş gücünün paydaşları açısından çok yönlü bir durumu ifade etmektedir. Buna nedenle araştırmada dijital teknolojilerin, iş gücünün paydaşları için yarattığı bu durumunun anlaşılması için nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni uygun görülmüştür. Araştırmada amaçlı örneklem yöntemiyle 13 katılımcı dahil edilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde tematik analiz yöntemi kullanılarak dijital teknolojilerin istihdam sürecinde nasıl bir rol aldığı MaxQDA 2018 Pro Analiz programıyla açıklanarak temalar oluşturulmuştur. Bulgular: İstihdam edilebilme sürecinde dijital teknolojilerin rolü; istihdamda seçicilik, yaşam boyu öğrenmenin desteklenmesi ve dijital dönüşüme entegrasyon süreci olmak üzere üç ana tema olarak açıklanmıştır. Sonuç: Dijital teknolojiler, işverenler açısından yaşlı çalışanların yeniden çalışma hayatına dâhil olmalarının önünde, eşitsizliğe dayalı bir bariyer oluşturmaktadır. Buna karşın, iş bulma sürecini geçmiş ve aktif olarak çalışan yaşlı bireyler için dijital teknolojiyle sürekli temas halinde olmak, yaşam boyu öğrenme süreçlerini desteklemektedir. Ek olarak yaşlı bireylerin işletme içinde entegrasyonlarının sağlanması, dijital eğitimlerle mümkün olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Aging is a phenomenon that concerns all aspects of society and brings about a significant demographic transformation. This demographic shift also implies a situation in which older individuals tend to remain in the workforce for longer periods. However, with the rapid advancement of technology, the business world has become increasingly digitalized. As a result, digital technology competencies have emerged as critical determinants not only in the recruitment processes but also in job performance. Accordingly, this study aims to examine the role of digital technologies in the employability process from the perspectives of employers and older employees. Method: The role of digital technologies in the employability process refers to a multifaceted situation for the stakeholders of the labour force. For this reason, in order to understand this situation created by digital technologies for the stakeholders of the workforce, case study design from qualitative research methods was deemed appropriate. In the research, 13 participants were selected by a simple random sampling method, which is one of the purposeful sampling types. The thematic analysis method was used in the analysis of the research data and themes were created by explaining what role digital technologies play in the employment process with MaxQDA 2018 Pro Analysis program. Results: The role of digital technologies in the process of employability is explained as three main themes: selectivity in employment, supporting lifelong learning and the process of integration into digital transformation. Conclusion: For employers, digital technologies create an inequality-based barrier to the re-engagement of older workers in the labour market. On the other hand, for older individuals who have passed the process of finding a job and are actively working, being in constant contact with digital technology supports lifelong learning processes. In addition, ensuring the integration of older individuals within the enterprise reveals that it may be possible with digital training.