Türkiye'de sağlık turistlerinin sağlık risklerini önleyici davranışlarının ve sağlık seyahati memnuniyetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of health risk preventive behaviors and health travel satisfaction of health tourists in Turkey
  1. Tez No: 973455
  2. Yazar: ÇAĞRI CANTÜRK TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Turizm, Healthcare Management, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Sağlık Risklerini Önleyici Davranış, Sağlık Seyahatinden Memnuniyet, Health Tourism, Health Risk Preventive Behavior, Satisfaction with Health Travel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, sağlık turistlerinin sağlık risklerini önleyici davranışlarının onların sağlık seyahatinden memnuniyet durumlarına etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Sağlık turizmi birçok ülke için önemli bir gelir kaynağı haline gelen ve git gide yaygınlaşan bir sektördür. Sağlık turizmi sayesinde sağlık hizmeti almak isteyen kişiler hem yaşadıkları ülkedeki hem de yurtdışındaki hekimleri, tedavi yöntemlerini, fiyatları veya sunulan hizmetlerin kalitesini karşılaştırabilmekte ve gerek fiyat gerekse kalite açısından kendilerine en uygun hizmeti seçebilmektedirler. Bu kapsamda sağlık turizmi uluslararası alanda önemli bir hizmet ihracatı olarak görülmektedir. İstanbul ilinde bulunan uluslararası sağlık turizmi yetki belgeli sağlık kuruluşlarından medikal sağlık turizmi hizmeti almış olan ve sosyal medya kanalıyla (Twitter, Instagram, Facebook, Web Siteler, Bloglar) ulaşılan uluslararası hastalar (Almanya ve Hollanda'dan gelen diaspora Türkleri) oluşturmuştur. Örneklem grubunu ise 590 uluslararası medikal turist oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Bu doğrultuda, geliştirilen anket formu online uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar göre; sağlık turistlerinin sağlık risklerini önleyici davranışlarının, sağlık seyahatinden memnuniyetleri üzerindeki direk etkisi ileri düzeyde önemlidir ve pozitiftir (p<,001) ve sağlık turistlerinin sağlık risklerini önleyici davranışları ile sağlık seyahatinden memnuniyetleri arasındaki standardize edilmiş regresyon katsayısı 0,849'dur. Sağlık turistlerinin sağlık risklerini önleyici davranışları bir birim artarsa, sağlık seyahatinden memnuniyet de 0,849 kat artacaktır. Sonuç olarak sağlık turistlerinin sağlık risklerini önleyici davranışlarının onların sağlık seyahatinden memnuniyet durumlarını istatistiki olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to reveal the effect of health tourists' health risk preventive behaviors on their satisfaction with their health travel. Health tourism is an increasingly widespread sector that has become an important source of income for many countries. Thanks to health tourism, people seeking healthcare services can compare doctors, treatment methods, prices or the quality of the services offered both in their home country and abroad, and choose the most appropriate service for them in terms of both price and quality. In this context, health tourism is seen as an important service export in the international arena. The sample consisted of international patients (diaspora Turks from Germany and the Netherlands) who had received medical health tourism services from international health tourism authorized healthcare institutions in Istanbul and who were reached through social media channels (Twitter, Instagram, Facebook, Websites, Blogs). The sample group consisted of 590 international medical tourists. A survey was used as the data collection method in the study. Accordingly, the developed survey form was applied online. According to the results obtained; The direct effect of health tourists' health risk-preventive behaviors on their satisfaction with health travel is highly significant and positive (p<0.001), and the standardized regression coefficient between health tourists' health risk-preventive behaviors and their satisfaction with health travel is 0.849. If health tourists' health risk-preventive behaviors increase by one unit, satisfaction with health travel will also increase by 0.849. Consequently, it was determined that health tourists' health risk-preventive behaviors have a statistically significant and positive effect on their satisfaction with health travel.