Training in healthcare interpreting in Türkiye: A needs analysis
Türkiye'de sağlık çevirmenliği eğitimi: Bir ihtiyaç analizi
- Tez No: 973456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER KUMCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mütercim-Tercümanlık, Translation and Interpretation
- Anahtar Kelimeler: Eğitim ihtiyaçları, Mütercim tercümanlık, Training needs, Translation and interpretation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mütercim Tercümanlık (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Sağlık çevirmenliği, sınırlı dil yeterliğine sahip hastalar ile sağlık çalışanları arasında etkili iletişimin sağlanması noktasında kritik bir rol oynamakta olup, farklı dilsel ve kültürel etkileşimlerin aracılığını üstlenmeyi gerektiren bir uzmanlık alanıdır. Bu çalışmada, sağlık çevirmenliği alanında uygulanan eğitim ihtiyaç analizi yaklaşımının teşkil ettiği önemin ve bu tür değerlendirmelerin yapılmasına yönelik bir yöntemin ortaya konması amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında sağlık çevirmenlerinin mesleki yeterlilikleri ve Türkiye'de henüz gelişim aşamasında olan bu mesleki alandaki eğitim eksikleri yöntemsel üçleme yoluyla incelenmiştir. Farklı uzmanlıklara, istihdam türlerine ve art alanlara sahip sağlık çevirmenleriyle yapılan anket ve yarı-yapılandırılmış görüşmelerin nicel ve nitel verilerine ek olarak tematik dokûman analizi kapsamında yürütülen ön kapasite değerlendirmesinden elde edilen bulgular, karma yöntemli ve çok aşamalı bir araştırma tasarımından faydalanılarak bir arada incelenmiştir. Çalışmalar sonucunda elde edilen eğitim ihtiyaçları, çeşitli sektörlerdeki mesleki görevler ile bu görevleri yerine getirmek için gereken yeterlikler arasındaki ilişkiye dayalı olarak belirlenmiştir. Eğitime bağımlı ihtiyaçlara ilişkin öncelik alanların belirlenmesiyle, akademik eğitim programlarında görev temelli bir yaklaşımın benimsemesi ve farklı mesleki profiler arasında gözlemlenen dilsel, kültürel ve kurumlar farklılıkları dikkate alan bağlamsal unsurların eğitime entegre edilmesi gerektiği anlaşılmıştır. Elde edilen bulgular, gelecekte tasarlanacak sağlık çevirmenliği müfredâtları, politika geliştirme süreçleri, mesleğin profesyonelleşmesi ve standartlaştırılmasına yönelik çalışmalar için bilgilendirici bir nitelik taşımaktadır. Bu çalışmanın uzun vadeli etkileri, sağlık hizmetleri kalitesinin arttırılması ve hasta takip süreçlerinden daha nitelikli sonuçlar alınması gibi hedeflere katkı sağlayarak, Türkiye'nin sağlık hizmetleri ve sağlık turizmine ilişkin hedeflerine zemin hazırlanması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Healthcare interpreting (HCI) plays a critical role in facilitating effective communication between healthcare providers and patients with limited language proficiency, which necessitates mediation of diverse linguistic and cultural interactions. This study explores the significance of training needs analysis (TNA) in HCI through methodological triangulation to assess the perceived professional competencies of healthcare interpreters and training gaps in Türkiye, where HCI is still in its early stages of development as a profession. Employing a mixed-methods multiphase research design that combines surveys, semi-structured interviews and a preliminary capacity assessment through thematic document analysis, the study identifies training needs based on the relationship between professional tasks and required competencies across various sectors. Findings set forth training-dependent prioritization areas, revealing that formal academic training programs should adopt a task-based approach and incorporate contextual considerations which account for the linguistic, cultural and institutional variations observed across various professional profiles. The results and discussions that reflect on the investigated challenges and field realities can inform future curricular designs, policymaking, professionalization and standardization efforts in the field of HCI. Long term effects of this study are intended for the advancements in the healthcare field, contributing to improved service quality and patient outcomes that aligns with Türkiye's broader health tourism objectives.