Ahmed Hamdi Divanı'nda tasavvuf
Sufism in Ahmed Hamdi's Divan
  1. Tez No: 973459
  2. Yazar: YUSUF MERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ÖZKÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Tasavvuf Edebiyatı, Divân Şiiri, Ahmed Hamdî, Tasavvuf felsefesi, Tasavvuf tarihi, Tasavvufi unsurlar, Tasavvufi yaşam, Sufism, Sufi Literature, Divan Poetry, Ahmed Hamdi, Mystic, Literature of mysticism, Philosophy of mysticism, History of mysticism, Mystical elements, Mystical life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Ahmed Hamdî, Sivas'ta Sarıhatipzâdeler adıyla tanınmış köklü bir aileye mensup olup on yedinci yüzyılın ikinci yarısı ile on sekizinci yüzyılın ilk yarısına arasında bir sürede yaşadığı bilinmekle beraber doğum ve ölüm tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ahmed Hamdî, şair, müderris, müftü ve Ulu Camii'nin mütevellisidir. Bu tez çalışmamızda Ahmed Hamdî'nin Dîvanı'nda tasavvuf konusu ele alınacaktır. Çalışmamız, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın giriş kısmında tasavvuf ve tasavvuf edebiyatı ile ilgili bilgiler verildikten sonra Ahmed Hamdî ve Divânı hakkında kısa bilgi verilmekte, çalışmamızın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakların değerlendirmesi hakkında bilgiler yer almaktadır. Ahmed Hamdî'nin yaşadığı dönemdeki siyasî, içtimaî ve iktisadî durum, dinî ve ilmî yapı ile o dönemdeki tasavvufî durum hakkında genel bilgiler verilmektedir. Akabinde Şair'in hayatı, ailesi ve çocukları ile eserleri hakkında bilgiler yer almaktadır. Birinci bölümde çalışma yaptığımız Divân'daki tasavvufî eğitimle ilgili kavramlardan, tarikat ve hakikat, seyr ü sülûk, mürşid, mürîd, tövbe, gayret, zikir, terk, halvet, uzlet, belâ, zühd, zâhid ve sıdk kavramları tahlil edilerek açıklanmıştır. İkinci bölümde eserde zikredilen tasavvufî bilgi ve tecrübeye dair kavramlardan aşk, fenâ ve bakâ, firkat ve vuslat, havf ve recâ, vahdet, üns, mahv, cem׳ ve fark, ma'rifet, irfan ve ârif, yakîn ve feyz kavramları tahlil edilerek açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise ibadet ve ahlâka dair kavramlardan ibadet, namaz, ramazan, hac, rızâ, ihlâs ve riyâ kavramları incelenerek açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ahmed Hamdi was a member of a well-established family known as the Sarıhatipzâde family in Sivas. While it is known that he lived between the mid-seventeenth century and the mid-eighteenth century, there is no definitive information regarding his birth and death. Ahmed Hamdi was a poet, a professor, a mufti, and a trustee of the Ulu Mosque. This thesis will examine the subject of Sufism in Ahmed Hamdi's Divan. It consists of an introduction and three chapters. The introduction provides information on Sufism and Sufi literature, followed by a brief introduction to Ahmed Hamdi and his Divan, along with information on the subject, purpose, methodology, and source evaluation of our study. General information is provided regarding the political, social, and economic conditions, religious and scholarly structures, and the Sufi perspective of the time during Ahmed Hamdi's lifetime. This section then provides information on the author's life, family, children, and works. In the first section, concepts related to Sufi education in the Divan we studied are analyzed and explained, including: tariqat and haqiqah, seyr u suluk, murshid, disciple, repentance, effort, dhikr, abandonment, khalwat, seclusion, affliction, asceticism, asceticism, and truthfulness. In the second section, concepts related to Sufi knowledge and experience mentioned in the work are analyzed and explained, including: love, fana and baqa, separation and union, fear and hope, unity, uns, mahv, conjunction and difference, marifet, gnosis and arif, yaqin and fayz. In the third section, concepts related to worship and morality are examined and explained, including: worship, prayer, Ramadan, pilgrimage, consent, sincerity, and riya.