Exchange rate and export composition in global value chains: country- And sector-level analyses for Türkiye
Küresel değer zincirleri bağlamında döviz kuru ve ihracat kompozisyonu: Türkiye için ülke ve sektörel düzeyde analizler
- Tez No: 973460
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK DALGIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küresel değer zincirleri, Reel döviz kuru, Uluslararası ticaret, Global value chains, Real exchange rates, International trade
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Klasik teoriye göre, yerel para birimi değer kaybettiğinde ihracat daha ucuz hale gelir ve ihracat artar. Aynı zamanda ithal mallar daha pahalı hale gelir ve ithalat azalır. Bu durum, ticaret dengesinin iyileşmesine katkıda bulunur. Ancak küreselleşmeyle birlikte üretim ve uluslararası ticaretin yapısı değiştiğinden, bu görüş günümüzde sorgulanmaktadır. Üretimdeki bu değişim, yani küresel değer zinciri olarak adlandırılan yapı, üretimin farklı ülkelere bölünmesi ve dağılması anlamına gelir. Bu yeni üretim yapısı, klasik teoride beklenen reel efektif döviz kuru ile ihracat arasındaki ilişkiyi değiştirmektedir. Son dönem çalışmaları, ülkelerin küresel değer zincirlerine yüksek düzeyde entegre olduğu ve üretimde daha fazla ithal girdi kullandığı durumlarda, yerel para biriminin değer kaybının ihracatı yeterince artırmadığını göstermektedir. Dolayısıyla, ticaret dengesi beklenildiği kadar iyileşmemektedir. Bu çalışma, reel döviz kuru değişimlerinin ihracat bileşenlerini nasıl etkilediğine odaklanmaktadır. Araştırmada, 2000–2020 dönemi arasında 60 ülkenin imalat sektörü verileri kullanılarak reel döviz kuru değişimlerinin ülkelerin ihracat bileşenleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Türkiye için ise aynı dönemde 13 imalat sektörü temelinde analiz yapılmıştır. Çalışmanın beklenen sonucu, yerel para birimi değer kaybettiğinde ihracattaki yerli katma değer payının artması, yabancı katma değer payının ise azalmasıdır. Bu durum, ülkelerin küresel değer zincirlerine katılımını artırabileceğini ve bu zincirlerden daha yüksek getiri elde etmelerini sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Classical theory holds that when a local currency depreciates, exports become cheaper and exports increase. At the same time, imported goods become more expensive and imports decrease. This, in turn, helps improve the trade balance. However, this idea is now being questioned as globalization has changed the structure of production and international trade. The shift in production, known as the global value chain, means that production is fragmented and spread across different countries. This new structure alters the relationship expected between REERs and exports in classical theory. Recent studies show that when countries are highly integrated into global value chains and use more imported inputs in production, a weaker local currency (such as a devaluation) does not sufficiently increase exports. Consequently, the trade balance does not improve as much as expected. This study focuses on how REER changes affect export components. It examines manufacturing sector data for 60 countries between 2000 and 2020 to examine how REERs affect a country's export components. For Turkiye, it uses data from 13 manufacturing sectors during the same period. The expected outcome is that when the local currency depreciates, the share of domestic value added in exports increases and the share of foreign value added decreases. This means that countries can further their participation in global value chains and generate greater returns from these chains.