Tarih öğretmenlerinin Haçlı Seferleri konusuna yönelik yaklaşımları: Kayseri örneği
History teacher's approaches to the Crusades topic: The example of Kayseri
  1. Tez No: 973647
  2. Yazar: İKLİME TEMİZYÜREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkler, Kayseri, Haçlı Seferleri, Öğretim Yöntem ve Teknikleri, Tarih Öğretmenleri, Turks, Kayseri, Crusades, Teaching Methods and Techniques, History Teac-hers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Geçmiş her dönemde merak ve araştırma konusu olmuştur. Bu yüzden insanlar daha ilk çağlardan itibaren geçmişi araştırmaya ve incelemeye çalışmışlardır. Çalışmalar sonucunda ise birçok bilim dalı ortaya çıkmıştır. Bu bilim dallarından birisi de tarihtir. Tarih, geçmişe ışık tutarak geleceğe yön veren bir bilim dalı olmuş, bu yüzden sürekli gelişim ve değişim göstererek bağımsız bir disiplin halini almıştır. XIX. yüzyıldan itibaren tarih bir bilim dalı olmanın yanı sıra okullarda düzenli bir şekilde ders olarak okutulmaya başlanmıştır. İçeri-sinde geçmişten birçok olay ve olguyu barındıran tarihin mühim konularından birisi de Orta Çağ'da meydana gelen Haçlı Seferleri'dir. Haçlı Seferleri, Papa II. Urbanus'un 27 Kasım 1095'te halka yaptığı çağrı ile başlamış olup, ilk sefer 1096 yılında gerçekleştiril-miş ve 1291 yılına kadar dokuz büyük sefer düzenlenmiştir. Ancak Haçlılar birinci sefer hariç diğer seferlerde istedikleri hedefe ulaşamamışlardır. Haçlı Seferleri hem dünya tarihinde hem de Türk tarihinde büyük önem arz ettiği için, çalışmamızda öncelikle bu konu hakkında yeterli bilgi vermeye çalışılmış olup, ardından Kayseri ilinde görev yapan bazı tarih öğretmenlerinin Haçlı Seferleri hakkındaki görüş ve düşünceleri alınmıştır. Tez taslağı oluşturulurken bir taraftan Haçlı Seferleri ile ilgili yazı-lan akademik eserlerden yararlanılmış diğer taraftan da konunun eğitim sürecinde öğret-menler tarafından nasıl ele alındığını ortaya koymak için nitel araştırma yöntemi kapsa-mında yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır.“Tarih Öğretmenlerinin Haçlı Seferleri Konusuna Yönelik Yaklaşımları: Kayseri Örneği”adını verdiğimiz bu tez, seferlerin nedenleri, gelişimi ve sonuçlarının tarih öğretmenleri tarafından öğrencilere hangi metotlarla ve nasıl aktardıklarını ortaya koymayı amaçlamak-tadır.
Özet (Çeviri)
The past has always been a subject of curiosity and research. Therefore, from the earliest times, people have sought to investigate and study the past. As a result of these studies, many branches of science have emerged. One of these branches of science is history. His-tory has become a branch of science that sheds light on the past and guides the future. Therefore, it has continuously developed and evolved, becoming an independent discipli-ne. From the 19th century onward, history became not only a branch of science but also a regular subject in schools. One of the important historical themes encompassing numerous events and facts from the past is the Crusades of the Middle Ages. The Crusades began with Pope Urban II's call to arms on November 27, 1095. The first expedition took place in 1096, and nine major expeditions were launched until 1291. However, with the excep-tion of the first expedition, the Crusaders failed to achieve their desired goals. Because the Crusades hold great significance in both world and Turkish history, our study first sought to provide sufficient information on the subject and then sought the opinions and thoughts of several history teachers working in Kayseri province on the Crusades. In drafting this thesis, we utilized academic works on the Crusades and, conversely, emplo-yed a structured interview technique within the context of qualitative research to reveal how teachers approached the subject in the educational process. This thesis, titled“History Teacher's Approaches to the Crusades: The Kayseri Example,”aims to reveal the methods and methods used by history teachers to convey the causes, development, and consequences of the Crusades to students.