Bir sanat eğitimi yöntemi olarak dışavurumcu oyun uygulamalarının sosyal beceri ve öz farkındalık üzerine etkisinin incelenmesi
An investigation into the effects of expressive play practices on social skills and self-awareness as an art-based educational method
  1. Tez No: 973648
  2. Yazar: BAHAR GÜREY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşimli drama, Eğitici drama, Güzel sanatlar, Süreç drama, Yaratıcı drama, Interactive drama, Educational drama, Fine arts, Process drama, Creative drama
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, sanat yoluyla eğitim yöntemlerinden biri olan Jeux Dramatiques'in (Dışavurumcu Oyun), katılımcıların sosyal beceri ve öz farkındalık gelişimine etkilerini incelemektir. Çalışmada karma yöntem araştırma desenlerinden çeşitleme deseni kullanılmıştır. Nitel boyutu katılımcı eylem araştırması olarak desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, gönüllülük esasına göre seçilen ve daha önce Jeux Dramatiques eğitimi almamış 12 katılımcı oluşturmuştur. On gün süren ve toplam 60 saatlik uygulamalardan oluşan atölyelerde, masal, müzik, mitoloji, efsane, sessiz kitap, çocuk ve gençlik edebiyatı eserleri uyaran olarak kullanılmıştır. Veriler, Sosyal Beceri Ölçeği-35 ve Öz Farkındalık Ölçeği ile birlikte, biyografik mektuplar, günlükler, yaşantı aktarımları ve araştırmacı gözlemleri yoluyla toplanmıştır. Nicel veriler bağımlı örneklem t-testi ve korelasyon analiziyle; nitel veriler ise içerik analiziyle çözümlenmiştir. Bulgular, atölye sürecinin katılımcıların sosyal beceri ve öz farkındalık düzeylerinde anlamlı bir artış sağladığını göstermektedir. Katılımcılar, grup dinamiği içinde empati kurma, duygu ve düşüncelerini ifade etme, aktif dinleme ve sınır koyma konularında ilerleme kaydetmiştir. Travmatik kayıpların ifade edilmesi, bastırılmış duyguların yüzeye çıkması, bireyde duygu-düşünce-istem bütünlüğünü destekleyen bir farkındalık oluşturmuştur. Bu içerik, bireyin hem kendine hem de başkalarına karşı daha esnek ve anlayışlı bir tutum geliştirmesine katkı sunmuştur. Bu bağlamda hem bireysel hem de toplumsal gelişimi destekleyici bir sanat temelli yöntem olarak Jeux Dramatiques'in eğitim-öğretim süreçlerine sistematik biçimde entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of Jeux Dramatiques (Expressive Play), as an arts-based educational method, on the development of participants' social skills and self-awareness. A mixed-methods design, specifically the triangulation model, was employed, with the qualitative dimension structured as participatory action research. The study group consisted of 12 volunteers who had not previously received Jeux Dramatiques training. The workshops spanned ten days, totaling 60 hours, and included stimuli such as fairy tales, music, mythology, legends, wordless books, and children's and young adult literature. Data were collected through the Social Skills Scale-35 and the Self-Awareness Scale, as well as biographical letters, diaries, lived experience reports, and researcher observations. Quantitative data were analyzed using paired-sample t-tests and correlation analysis, while qualitative data were examined through content analysis. The findings indicate that the workshops significantly enhanced participants' levels of social skills and self-awareness. Improvements were observed in empathy, expression of emotions and thoughts, active listening, and boundary setting within group dynamics. Moreover, the articulation of traumatic experiences and the emergence of suppressed emotions fostered a deeper sense of self-integration. In this context, it is recommended that Jeux Dramatiques be systematically integrated into educational processes as an arts-based method supporting both individual and social development.