Toplumsal cinsiyet odaklı dini radikalleşme ile mücadele: Almanya örneğinde analiz
Gender perspective on countering religous radicalization: An analytical study of the German context
  1. Tez No: 973718
  2. Yazar: SENA SOYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, International Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Radikalleşme, Toplumsal Cinsiyet, Almanya, DAEŞ, Feminist Güvenlik, Toplum Temelli Politikalar, Radicalization, Gender, Germany, ISIS, Feminist Security, Community Based Policies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, dini radikalleşme olgusunu toplumsal cinsiyet perspektifinden ele alarak, Almanya'nın DAEŞ'e karşı yürüttüğü radikalleşme ile mücadele politikalarını analiz etmektedir. Toplumsal cinsiyet faktörünün terörizm ve radikalleşme alanına önemli etkileri olduğu savından yola çıkan bu çalışma, radikalleşme kavramını toplumsal cinsiyet perspektifi ve Eleştirel Terörizm yaklaşımının kesiştiği noktalar ile ele almıştır. Toplumsal cinsiyetin, radikalleşme süreçlerinde hem etkileyici hem de dönüştürücü bir değişken olarak göz önünde bulundurulmasının gerekliliği vurgulanmış; bu doğrultuda Almanya'nın güvenlik, sosyal politika ve toplum temelli stratejileri değerlendirilmiştir. Çalışma, feminist güvenlik kuramları ve eleştirel terörizm literatürü çerçevesinde, kadınların bu süreçteki çok yönlü rollerini ve karşılaştıkları özgül dinamikleri açıklamıştır. Bu çalışmada, radikalleşme ile mücadelede toplumsal cinsiyetin yalnızca bir tercih değil, uygulamaya entegre edilmesi gereken yapısal bir ilke olduğunu savunmaktadır. Almanya örneği üzerinden geliştirilen bu analiz, farklı bağlamlara adapte edilebilecek bütüncül bir mücadele yaklaşımının imkânlarını tartışmaya açmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines the phenomenon of religious radicalization from a gender perspective, focusing on Germany's counter-radicalization policies against ISIS. Starting from the premise that gender is a critical factor in the study of terrorism and radicalization, the research analyzes the concept of radicalization at the intersection of gender perspectives and the framework of Critical Terrorism Studies. The study emphasizes the necessity of considering gender not only as an influencing factor but also as a transformative variable within radicalization processes. In line with this, Germany's strategies based on security, social policy, and theological expertise are critically assessed. Within the scope of feminist security theories and the literature of Critical Terrorism Studies, the research highlights the multifaceted roles of women in these processes and the specific dynamics they encounter. It argues that gender sensitivity in counter-radicalization should not be perceived as a matter of ethical preference, but rather as a structural principle that must be integrated into practice. The analysis developed through the German case opens a discussion on the possibilities of a holistic approach to combating radicalization that can be adapted to various socio-political contexts.