Türkiye'de 2000-2025 yılları arası yayınlanmış masal incelemeleri üzerine bir değerlendirme
An evaluation of fairy tale studies published in Turkey between 2000 and 2025
  1. Tez No: 973729
  2. Yazar: SELMA ŞENEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN ALTINKAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Masal, Türkiye, Bilimsel, Basılı, Kitap, Makale, fairy tale, Turkey, scholarly research, printed book, article
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Masallar halk edebiyatı anlatı türlerinin en yaygın olanlarından biridir. Masallar toplumsal belleği canlı tutmanın yanı sıra, kültürel mirasın korunması ve geleceğe taşınmasında vazgeçilmez bir araçtır. Masalların konusu, tasnifi, genel masal kavramlarıyla ilgili olarak birçok çalışmaya ulaşabilmekteyiz. Masallar üzerine Türkiye'de bugüne kadar pek çok çalışmalar yapılmıştır. Masal tarihimiz açısından bu çalışmalar oldukça önemlidir. Bu yüksek lisans tezinde, Türkiye'de 2000-2025 yılları arasında masallar üzerine yapılmış bilimsel çalışmalar incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, söz konusu dönemde yayınlanan akademik metinleri belirleyerek masal araştırmalarının genel eğilimlerini, tematik yoğunluklarını ve yöntemsel yaklaşımlarını ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında hem kitaplar hem de hakemli dergilerde yayınlanan makaleler taranmış; elde edilen veriler nitel araştırma yöntemiyle, doküman analizi tekniği kullanılarak değerlendirilmiştir. İncelemeye dâhil edilen çalışmalar içerik, yaklaşım ve katkı sağladıkları alanlar açısından sınıflandırılmış ve değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, masalların yalnızca edebi yönleriyle değil; aynı zamanda sosyolojik, pedagojik ve kültürel açılardan da yoğun biçimde ele alındığı tespit edilmiştir. 2000'li yıllardan itibaren özellikle masalların eğitsel işlevine ve kültürel aktarım rolüne yönelik akademik ilginin arttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca son yıllarda masal incelemelerinde disiplinlerarası yaklaşımların da öne çıktığı görülmüştür. Bu çalışma, masalların akademik çerçevede ele alınması açısından önemli bir kaynak niteliği taşımakta ve masal araştırmaları alanına kapsamlı bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Fairy tales are among the most common narrative forms in folk literature. In addition to keeping the collective memory alive, they serve as an indispensable tool for preserving cultural heritage and transmitting it to future generations. Numerous studies have been conducted on the themes, classification, and general concepts related to fairy tales. In Turkey, a significant number of scholarly works have been produced on fairy tales to date, which are of great importance in terms of the historiography of folktales. This master's thesis examines scientific studies on fairy tales conducted in Turkey between the years 2000 and 2025. The main aim of the study is to identify academic texts published during this period and to reveal the general trends, thematic focuses, and methodological approaches in fairy tale research. Both books and articles published in peer-reviewed journals were scanned within the scope of the research. The collected data were evaluated using the qualitative research method through document analysis. The studies included in the analysis were classified and assessed in terms of their content, approach, and the fields to which they contributed. The results show that fairy tales have been examined not only in their literary aspects but also from sociological, pedagogical, and cultural perspectives. Since the 2000s, there has been a noticeable increase in academic interest, particularly in the educational functions of fairy tales and their role in cultural transmission. Moreover, recent studies have increasingly adopted interdisciplinary approaches in fairy tale analysis. This study serves as a significant academic resource for the scholarly exploration of fairy tales and provides a comprehensive contribution to the field of fairy tale research.