Postpartum depresyon okuryazarlığı ve dini başa çıkmanın postpartum depresyon ve mental iyi oluşa etkisi
The effects of postpartum depression literacy and religious coping on postpartum depression and mental well-being
  1. Tez No: 973789
  2. Yazar: PINAR MENTEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE İBİCİ AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon-postpartum, Dini başa çıkma, Mental iyi oluş, Depression-postpartum, Religious coping, Mental well-being
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma postpartum depresyon okuryazarlığı ve dini başa çıkmanın postpartum depresyon ve mental iyi oluşa etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Analitik-kesitsel tipte olan bu araştırma Temmuz 2024-Mayıs 2025 tarihleri arasında Türkiye'nin kuzeyinde bulunan bir ilde yer alan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Kadın Doğum Servisi'nde yatan 386 lohusa ile yürütülmüştür. Veriler 'Kişisel Tanıtım Formu', 'Postpartum Depresyon Okuryazarlık Ölçeği (PDOÖ)', 'Dini Başa Çıkma Ölçeği', 'Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği (EPDÖ)' ve 'Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği (WEMİOÖ)' ile elde edilmiştir. Verilerin istatistiksel değerlendirmesinde tanımlayıcı istatistikler, Spearman's rho korelasyon testi ve path analizi kullanılmıştır. Lohusaların yaş ortalamaları 28.51±5.22 ve ortalama doğum sayısı 1.88 ± 1.00'dir. Lohusaların PDOÖ toplam puan ortalamaları 3.40 ± 0.48, Pozitif Dini Başa Çıkma Alt Ölçeği toplam puan ortalaması 25.16 ± 4.35 ve Negatif Dini Başa Çıkma Alt Ölçeği toplam puan ortalaması 7.33 ± 3.32'dir. Lohusaların EPDÖ toplam puan ortalamaları 6.16 ± 5.21 ve WEMİOÖ toplam puan ortalamaları 58.8 ± 9.52'dir. Lohusaların PDOÖ toplam puan ortalamaları ile EPDÖ toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmazken (p>0.05), WEMİOÖ toplam puan ortalamaları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı zayıf bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Lohusaların Pozitif Dini Başa Çıkma Alt Ölçeği toplam puan ortalamaları ile WEMİOÖ toplam puan ortalamaları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı zayıf bir ilişki saptanmıştır (p<0.001). Lohusaların Negatif Dini Başa Çıkma Alt Ölçeği toplam puan ortalamaları ile EPDÖ toplam puan ortalamaları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). PDOÖ toplam, Pozitif Dini Başa Çıkma Alt Ölçeği ve Negatif Dini Başa Çıkma Alt Ölçeği toplam ayrı ayrı değerlendirildiğinde EPDÖ toplam puanını %4.8 ve WEMİOÖ toplam puanını %7 oranında açıkladığı görülmektedir. Lohusalarda postpartum depresyon okuryazarlığı arttıkça mental iyi oluşun arttığı saptanmıştır. Ek olarak lohusaların pozitif dini başa çıkmaları arttıkça mental iyi oluşun arttığı, negatif dini başa çıkmaları arttıkça ise depresyon riskinin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to evaluate the effects of postpartum depression literacy and religious coping on postpartum depression and mental well-being. This analytical-cross-sectional study was conducted between July 2024 and May 2025 with 386 puerperant women hospitalized in the Maternity Ward of a Training and Research Hospital in a province in northern Türkiye. The study data were collected using the 'Personal Introduction Form', 'Postpartum Depression Literacy Scale' (PoDLiS), 'Religious Coping Scale', 'Edinburgh Postnatal Depression Scale' (EPDS), and 'Warwick-Edinburgh Mental Well-being Scale' (WEMWBS). Descriptive statistics, Spearman's rho correlation test, and path analysis were used in the statistical evaluation of the data. The mean age of the puerperant women was 28.51±5.22 and the mean number of births was 1.88±1.00. The total mean PoDLiS score of the puerperant women was 3.40 ± 0.48, the total mean Positive Religious Coping Subscale score was 25.16 ± 4.35, and the total mean Negative Religious Coping Subscale score was 7.33 ± 3.32. The total mean EPDS score of the puerperant women was 6.16 ± 5.21 and their total mean WEMWBS score was 58.8 ± 9.52. While no statistically significant relationship was found between the total mean PoDLiS score and the total mean EPDS score of the puerperant women (p>0.05), a weak and statistically significant positive relationship was found between the total mean WEMWBS score (p<0.05). A weak and statistically significant positive relationship was found between the total mean Positive Religious Coping Subscale and the total mean WEMWBS score of the puerperant women (p<0.001). A positive and statistically significant relationship was found between the total mean Negative Religious Coping Subscale score and the total mean EPDS score of the puerperant women (p<0.05). When the total PoDLiS, total Positive Religious Coping Subscale, and total Negative Religious Coping Subscale were evaluated separately, it was seen that they explained 4.8% of the total EPDS score and 7% of the total WEMWBS score. It was found that as postpartum depression literacy increased in puerperant women, mental well-being increased. Moreover, it was observed that as puerperant women's positive religious coping increased, their mental well-being increased, and as their negative religious coping increased, their risk of depression increased.