The role of working memory and perception of temporal continuity on human consciousness and theoretical framework for artificial consciousness
Çalişma belleği ve zamansal süreklilik algısının insan bilinci üzerindeki rolü ve yapay bilincin teorik çerçevesi
  1. Tez No: 973790
  2. Yazar: MEHMET HÜDAYİ CANKESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER TEKİN ERGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Psychology, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel haritalama, Bilişsel haritalar, Bilişsel modelleme, Duygu hayatı, Duygulanım, Duygusal zeka, Nörobilim, Nöropsikoloji, Yapay zeka, Zihin psikolojisi, Cognitive mapping, Cognitive maps, Cognitive modeling, Affect, Affective, Emotional intelligence, Neuroscience, Neuropsychology, Artificial intelligence, Mind psychology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
Özet
This thesis aims to make an original contribution to consciousness research by examining the central role of working memory and the perception of time it creates at the core of human consciousness. The thesis's fundamental hypothesis is that consciousness arises not from a single core mechanism, but from the interaction of multilayered cognitive, neurobiological, and psychosocial processes. However, at the heart of these processes lies working memory, which integrates the past and the future on the same mental“central executive (working board).”In this context, working memory not only functions as a temporary storage of information but also ensures the continuity of conscious experience through mechanisms such as recalling past experiences, generating future scenarios, and interpreting emotional content. From an evolutionary perspective, consciousness has played a critical role in the human species' survival and social cooperation strategies, enabling individuals to exist not only in the“now”but also in the dimensions of the past and future. Neuroscientific data demonstrate that a three-layered brain structure (the reptilian complex, the limbic system, and the neocortex) provides the biological basis for this multidimensional functionality. Within the psychodynamic framework, Freud's structural theory, Erikson's developmental stages, and Maslow's hierarchy of needs are reinterpreted through working memory to explain the impulsive, social, and motivational dimensions of conscious experience. While the strengths of the model proposed in this thesis are its interdisciplinary integrity and explanatory power, its limitations include the persistence of the qualia problem, its high energy costs, and the difficulties of experimental measurement. In conclusion, by arguing that working memory and time perception are fundamental determinants of consciousness, this thesis not only reinterprets the evolutionary and neurobiological functioning of human consciousness but also provides a theoretical framework for research on artificial consciousness. Working memory simulation, a time perception model, and the integration of emotional and psychological processes are proposed as necessary parameters for the construction of human-like forms of consciousness in artificial systems.
Özet (Çeviri)
Bu tez, insan bilincinin merkezinde çalışan belleğin ve yarattığı zaman algısının merkezi rolünü inceleyerek bilinç araştırmalarına özgün bir katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Tezin temel hipotezi, bilincin tek bir çekirdek mekanizmadan değil, çok katmanlı bilişsel, nörobiyolojik ve psikososyal süreçlerin etkileşiminden kaynaklandığıdır. Ancak bu süreçlerin merkezinde, geçmişi ve geleceği aynı zihinsel“merkezi yürütme (çalışma tahtası)”üzerinde bütünleştiren çalışan bellek yer alır. Bu bağlamda, çalışan bellek yalnızca geçici bir bilgi depolama işlevi görmekle kalmaz, aynı zamanda geçmiş deneyimleri hatırlama, gelecek senaryoları oluşturma ve duygusal içeriği yorumlama gibi mekanizmalar aracılığıyla bilinçli deneyimin sürekliliğini de sağlar. Evrimsel bir bakış açısından, bilinç insan türünün hayatta kalma ve sosyal iş birliği stratejilerinde kritik bir rol oynamış ve bireylerin yalnızca“şimdi”de değil, aynı zamanda geçmiş ve gelecek boyutlarında da var olmalarını sağlamıştır. Nörobilimsel veriler, üç katmanlı bir beyin yapısının (sürüngen kompleksi, limbik sistem ve neokorteks) bu çok boyutlu işlevselliğin biyolojik temelini sağladığını göstermektedir. Psikodinamik çerçevede, Freud'un yapısal teorisi, Erikson'un gelişim evreleri ve Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi, bilinçli deneyimin dürtüsel, sosyal ve motivasyonel boyutlarını açıklamak için çalışma belleği aracılığıyla yeniden yorumlanmaktadır. Bu tezde önerilen modelin güçlü yönleri disiplinlerarası bütünlüğü ve açıklayıcı gücü olmakla birlikte, sınırlılıkları arasında niteliksellik sorununun devam etmesi, yüksek enerji maliyetleri ve deneysel ölçümün zorlukları yer almaktadır. Sonuç olarak, çalışma belleği ve zaman algısının bilincin temel belirleyicileri olduğunu savunarak, bu tez yalnızca insan bilincinin evrimsel ve nörobiyolojik işleyişini yeniden yorumlamakla kalmamakta, aynı zamanda yapay bilinç üzerine araştırmalar için teorik bir çerçeve de sunmaktadır. Çalışma belleği simülasyonu, bir zaman algısı modeli ve duygusal ve psikolojik süreçlerin entegrasyonu, yapay sistemlerde insan benzeri bilinç biçimlerinin inşası için gerekli parametreler olarak önerilmektedir.