Acil servis sağlık çalışanlarının yanıklı hasta yönetimine ilişkin bilgi düzeyleri
Emergency service health care workers' knowledge levels on burn patient management
- Tez No: 973814
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yanık, Acil Servis, Bilgi Düzeyi, Tedavi Yaklaşımı, Burn, Emergency Department, Knowledge Level, Treatment Approach
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Acil Tıp Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Yanık travmaları morbidite ve mortalitesi oldukça yüksek, acil müdahale gerektiren durumlardır. Yanık travmalı hastalara ilk 24 saat içindeki yapılan müdahaleler hastaların prognozunu önemli oranda etkiler. Bu çalışma acil servis sağlık çalışanlarının yanık travmalı hasta yönetimine ilişkin bilgi düzeylerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Metaryal ve Metot: Tanımlayıcı tipte olan bu çalışma Tokat Gaziosmanpaşa Üniversite Hastanesi Acil servisine 31 Mart 2024 – 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında gönüllü olarak çalışmaya katılan 117 sağlık çalışanı dahil edildi. Veriler sosyodemografik veri formu kullanılarak toplandı. Veriler IBM SPSS 22 İstatistik (IBM SPSS, Türkiye) yazılımı kullanılarak analiz edildi. Veriler tanımlayıcı istatistiksel yöntemler (minimum, maksimum, ortalama, standart sapma, ortanca, frekans) kullanılarak analiz edildi. Bağımsız örneklerin değerlendirilmesi için Student's t testi kullanıldı. P<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya toplam 117 sağlık çalışanı 57 erkek (%48,7) ve 60 kadın (%55,6) olmak üzere, doktor 55 (%47,0), hemşire 43 (%36,8), paramedik 19 (%16,2) dahil edilmiştir. Araştırmaya katılanlarda alınan puan ortalamasının 66,75 olduğu en düşük puanın 30 olduğu en yüksek puanın 85 olduğu saptandı. Yanıklı hastada ilk müdahale hususunda kendini yeterli hisseden 61 (%52,1) kişi, hissetmeyen 56 (%47,9) kişi olduğu tespit edilmiştir. Meslekte çalışma yılı 6 ay-1yıl (70,44±15,29) olanlarla 2-5 yıl (71,43±11,62) olanların 6 yıl ve üzeri (62,58±18,52) çalışma yılı olanlara göre daha başarılı olduğu saptandı (p<0,05). Doktorların (75,18±10,71) puan ortlamasının diğer hemşire (58,49±15,91) ve paramediklere (61,05±11,85) göre daha yüksek olduğu saptandı(p<0,05). Sonuç: Acil serviste görev yapan sağlık çalışanlarının yanık vakalarına ilişkin bilgi düzeyinin düşük olduğu saptandı. Acil servis gibi özellikli bir alanda çalışan sağlık çalışanlarının, yanıkta hasta yönetimine ilişkin bilgilerini güncel tutmalarının gerekli olduğu, kendilerini geliştirmeye yönelik yanıkla ilgili faaliyetlere katılmaları ve çalıştığı kurumlarda da yanıklı hasta yönetimine ilişkin eğitimleri düzenli aralıklarla tekrarlamaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Burn traumas carry high morbidity and mortality rates and require urgent intervention. The management of burn trauma patients within the first 24 hours significantly impacts prognosis. This study was conducted to assess the knowledge level of emergency room healthcare professionals regarding the management of burn trauma patients. Materials and Methods: This descriptive study included 117 healthcare workers who volunteered at the emergency department of Tokat Gaziosmanpaşa University Hospital between March 31, 2024, and August 31, 2024. Data were collected using a sociodemographic data form. Data were analyzed using IBM SPSS 22 Statistics software (IBM SPSS, Turkey). Data were analyzed using descriptive statistical methods (minimum, maximum, mean, standard deviation, median, and frequency). Student's t-test was used to evaluate independent samples. P<0.05 was considered significant. Findings: A total of 117 healthcare workers, 57 male (48.7%) and 60 female (55.6%), were included in the study; 55 (47.0%) doctors, 43 (36.8%) nurses, and 19 (16.2%) paramedics. It was found that the average score of the participants in the study was 66.75, the lowest score was 30, and the highest score was 85. It was determined that 61 (52.1%) people felt competent in first aid for burn patients, and 56 (47.9%) did not. It was found that those with 6 months-1 year of experience (70.44±15.29) and 2-5 years (71.43±11.62) were more successful than those with 6 years or more (62.58±18.52) (p<0.05). It was found that the mean score of doctors (75.18±10.71) was higher than that of other nurses (58.49±15.91) and paramedics (61.05±11.85) (p<0.05). Conclusion: It was found that healthcare professionals working in emergency departments have a low level of knowledge about burn cases. It is recommended that healthcare professionals working in specialized areas like emergency departments keep their knowledge of burn patient management current, participate in burn-related activities to improve their skills, and regularly attend burn patient management training in their respective institutions.