Mustafa Kemal Atatürk'ün Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Gezileri
Mustafa Kemal Atatürk's East Black Sea and East Anatolia Trips
- Tez No: 973921
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Kemal Atatürk, Yurt Gezileri, Hamidiye Kruvazörü, Deprem, Demiryolları, Mustafa Kemal Atatürk, Travelling to City, Hamidiye Warship, Eartquake, Railways
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
Özet
Mustafa Kemal Paşa, Cumhuriyet'in ilanından önce ve sonra birçok kez yurt gezisine çıkmıştır. Bu geziler, yapılan inkılâpların veya kamuoyunu etkileyecek gelişmelerin hemen öncesinde ve sonrasında yapılmıştır. Cumhuriyet'in İlan'ından önce 1923 yılında“Batı Anadolu Gezisi”olarak adlandırılan Eskişehir, İzmit, İzmir, Bursa ve Balıkesir şehirlerini kapsayan bir geziye çıkmıştır. Batı Anadolu gezisinin amacı yeni kurulacak olan parti ile ilgili halkın fikirlerine başvurmak ve saltanatın kaldırılmasının halk tarafından nasıl karşılandığını öğrenmek olmuştur. Mustafa Kemal Paşa, Cumhuriyetin İlanı'ndan sonra ilk kez 1924 yılında yurt gezisine çıkmıştır. Yaklaşık iki ay süren bu gezide İzmir'e. İzmir'deyken önem arz eden birçok yere ziyaretlerde bulunmuştur. Mustafa Kemal Paşa, 1924 yılında elli bir gün süren bir yurt gezisine daha çıkmıştır.“Sonbahar Gezisi”olarak adlandırılan bu gezinin amacı halifelik makamının kaldırılmasının halk üzerindeki etkilerini görmek olmuştur. Gezinin Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında bulunan şehirlere yapılması planlanmıştır. Ancak Mustafa Kemal Paşa Trabzon'dayken, Erzurum ve çevresinde meydana gelen şiddetli depremler nedeniyle gezinin rotasını değiştirerek deprem bölgesine gitmiştir. Giderken yolu üzerinde bulunan şehirlere uğramayı ihmal etmemiştir. Depremden etkilenen şehirlere gittiğinde depremzede halka maddi ve manevi yardımlar yapmış, onları teselli etmiştir. Mustafa Kemal Paşa, 1930 – 1931 yıllarını kapsayan ve iki bölümden oluşan yurt gezisinde birçok şehri ziyaret etmiştir. Bu şehirlerarasında Trabzon ve Malatya da yer almıştır. Gezinin amacı, 1929 yılında meydana gelen ekonomik krizin ülke içerisindeki yansımalarını tetkik etmek ve 1930 yılında kurularak iki ay içerisinde kendini fesheden Serbest Cumhuriyet Fırkası hakkında halkın düşüncelerini öğrenmek olmuştur. Mustafa Kemal Paşa, 1937 yılında çıkmış olduğu gezi kapsamında Trabzon, Malatya ve Elazığ şehirlerini ziyaret etmiştir. Malatya ve Elazığ şehirlerinde demiryolu hattının açılış törenine katılmıştır. Trabzon'a ise yakın dostu olan Üçüncü Umum Müfettişi Tahsin Uzer'in daveti üzerine gitmiştir. Mustafa Kemal Paşa, Trabzon'dayken tüm malvarlığını Türk milletine bağışlamıştır. Mustafa Kemal Paşa 1937 yılında yapmış olduğu yurt gezisini Ankara'ya dönerek tamamlamıştır. Daha sonraki süreçte Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgelerine yeniden seyahat etme fırsatı bulamamıştır.
Özet (Çeviri)
Mustafa Kemal went on a trip to the country many times before and after the proclamation . These trips were carried out before and after the revolutions or developments that will affect public opinion. Before the proclamation of the Republic, he went on a trip called the“Western Anatolia Trip”(Batı Anadolu Gezisi) in 1923 and covered the cities of Eskişehir, Izmit, Izmir, Bursa and Balıkesir. The purpose of the trip to Western Anatolia was to consult the opinions of the people about the newly established party and to find out how the abolition of the sultanate was received by the people. After the proclamation of the Republic, he went on a trip to the country for the first time in 1924. He went to Izmir on this trip, which lasted about 2 months. While he was in Izmir, he visited many important places. In 1924, he went on another country trip which lasted 51 days. The purpose of this trip, called the“Autumn Trip”, was to see the effects of the abolition of the caliphal authority on the people. The trip is planned to cities located on the Black Sea and Mediterranean coasts. However, when Mustafa Kemal was in Trabzon, he changed the route of the trip to the earthquake zone due to the severe earthquakes that occurred in and around Erzurum. He did not neglect to visit the cities on the route while he was on the way. When he went to the cities affected by the earthquake, he gave financial and moral assistance to the people affected by the earthquake and comforted them. He visited many cities in the years 1930- 1931. Among these cities, it was located in Trabzon and Malatya. The purpose of the trip was to identify the reflections of the economic crisis that occurred in 1929 in the country and to learn the thoughts of the people about the Free Republican Party (Serbest Cumhuriyet Fırkası) which was founded in 1930 and abolished itself within 2 months. As part of his trip in 1937, he visited the cities of Trabzon, Malatya and Elazig. He participated in the opening ceremony of the railway line in the cities of Malatya and Elazig. He went to Trabzon on the invitation of his close friend, the Third General Inspector Tahsin Uzer. Mustafa Kemal donated all his assets to the Turkish nation while he was in Trabzon. Mustafa Kemal Pasha ended his country trip in 1937 by returning to Ankara. Then he did not have the opportunity to travel to the Eastern Anatolia and Eastern Black Sea Regions again.