Anonim şirketlerde eşit işlem ilkesine aykırılık ve hukuki sonuçları
Violation of the principle of equal treatment in joint stock companies and its legal consequences
- Tez No: 974002
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR YONGALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim şirketler, Joint stock companies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, anonim şirketlerde pay sahipleri arasında eşit işlem ilkesinin uygulama alanları ve bu ilkeye aykırılık hallerinde ortaya çıkabilecek hukuki sonuçlar ele alınmıştır. Eşit İşlem ilkesi, pay sahiplerinin hak ve yükümlülüklerinde eşitlik sağlamasını amaç edinen temel bir ilke olmakla birlikte, şirket içindeki karar alma süreçlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Çalışmada öncelikle eşit işlem ilkesinin hukuki dayanağı, kapsamı ve sınırları incelenmiş; ardından ilkenin ihlali durumunda başvurulabilecek hukuk yolları ve bu ihlalin ortaya çıkarabileceği iptal, butlan ve istisnai hallerde yokluk yaptırımları ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir. Ayrıca Türk hukukundaki düzenlemeler, öğreti görüşleri ve yargı kararları ışığında eşit işlem ilkesinin ihlali halinde pay sahiplerinin koruma mekanizmaları da analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the application of the principle of equal treatment among shareholders in joint stock companies and the legal consequences arising from violations of this principle. The principle of equal treatment is a fundamental rule aimed at ensuring equality in the rights and obligations of shareholders, playing a crucial role in internal corporate decision-making processes, particularly in general meeting resolutions. The study first explores the legal basis, scope, and limitations of the principle, followed by an in-depth analysis of the legal remedies available in cases of its violation, including annulment, nullity, and, in exceptional circumstances, nonexistence (nullity ab initio). The thesis further evaluates the mechanisms available for shareholder protection under Turkish law, drawing upon statutory regulations, doctrinal opinions, and judicial decisions.