Evre 1 nonseminomatöz testis kanserli hastaların klinikopatolojik özellikleri ve nüks ile ilişkili olabilecek faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of clinicopathological features and potential recurrence-associated factors in patients with stage 1 nonseminomatous testicular cancer
  1. Tez No: 974090
  2. Yazar: NESLİHAN ÇELEBİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Onkoloji, Internal diseases, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Nonseminomatöz testis tümörü, evre 1, tümör boyutu, nüks, multifokal tümör, Non-seminomatous testicular tumor, stage 1, tumor size, recurrence, multifocal tumor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, evre 1 nonseminomatöz testis kanserli hastaların klinik ve patolojik özelliklerini değerlendirmek ve bu özelliklerin nüks gelişimiyle olan ilişkisini araştırmaktır. Özellikle tümör boyutu, histolojik alt tipler ve multifokalite gibi faktörlerin nüks öngörüsündeki rolleri incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: 2010–2024 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde evre 1 nonseminomatöz testis kanseri tanısı almış, radikal orşiektomi uygulanmış ve en az 12 ay düzenli izlem verisi bulunan toplam 92 erkek hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler hasta dosyaları ve elektronik kayıt sistemlerinden elde edilmiştir. Demografik bilgiler, tümör boyutu, histolojik alt tip, lenfovasküler invazyon, nekroz, rete testis invazyonu ve preoperatif serum tümör belirteçleri analiz edilmiştir. Nüks ve sağkalım Kaplan-Meier yöntemiyle değerlendirilmiş; risk faktörleri ROC analizi ve çok değişkenli Cox regresyon modeliyle incelenmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 28,4±8,4 yıl idi. Beş yıllık genel sağkalım (OS) oranı %94,5, nükssüz sağkalım (RFS) oranı ise %84,6 olarak bulunmuştur. ROC analizinde tümör boyutunun nüksü öngörmede anlamlı olduğu gösterilmiştir. Kaplan-Meier analizine göre, tümör boyutu ≥5,25 cm olan ve multifokal tümörü bulunan hastalarda RFS anlamlı derecede düşüktü. Çok değişkenli analizde büyük tümör boyutu ve multifokalite bağımsız nüks risk faktörleri olarak saptanmıştır. Sonuç: Evre 1 nonseminomatöz testis kanserinde tümör boyutu ve multifokalite nüks riskini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu parametrelere göre bireyselleştirilmiş hasta yönetimi planlanmalı ve yüksek riskli hastalarda adjuvan tedavi seçenekleri erken dönemde değerlendirilmelidir. Bulguların daha geniş ve çok merkezli çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of Clinicopathological Features and Potential Recurrence-Associated Factors in Patients with Stage 1 Nonseminomatous Testicular Cancer Objective: This study aimed to evaluate the clinical and pathological characteristics of patients with stage 1 non-seminomatous testicular cancer and to investigate their relationship with recurrence. Specifically, the roles of tumor size, histological subtypes, and multifocality in predicting recurrence were assessed. Materials and Methods: A total of 92 male patients diagnosed with stage 1 non-seminomatous testicular cancer between 2010 and 2024 at Bursa Uludağ University Faculty of Medicine were included. All patients underwent radical orchiectomy and had at least 12 months of regular follow-up. Data were collected from patient files and electronic records. Parameters including demographic data, tumor size, histological subtype, lymphovascular invasion, necrosis, rete testis invasion, and preoperative serum tumor markers were analyzed. Recurrence and survival were evaluated using the Kaplan-Meier method. Risk factors were analyzed using ROC curves and multivariate Cox regression models. Results: The mean age was 28.4±8.4 years. The 5-year overall survival (OS) rate was 94.5%, and the recurrence-free survival (RFS) rate was 84.6%. ROC analysis revealed that tumor size significantly predicted recurrence. Kaplan-Meier analysis showed that RFS was significantly lower in patients with tumors ≥5.25 cm and those with multifocal tumors. Multivariate analysis confirmed that larger tumor size and multifocality were independent risk factors for recurrence. Conclusion: In stage 1 non-seminomatous testicular cancer, tumor size and multifocality significantly affect recurrence risk. Personalized risk-based management strategies should be considered, and adjuvant treatment may be preferable for high-risk patients. Further validation in larger, multicenter studies is needed.