Therapists' responses to grief at the initial sessions: A qual-itative observational study
Terapistlerin ilk seansta yasa verdikleri tepkiler: Nitel gözlemsel bir araştırma
- Tez No: 974160
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Uzamış Yas Bozukluğu, seans içi tepkiler, reflektif tematik analiz, terapist öznelliği, tanısal belirsizlik, Prolonged Grief Disorder, in-session responses, reflective thematic anal-ysis, therapist subjectivity, diagnostic ambiguity
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ted Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, terapistlerin Uzamış Yas Bozukluğu (UYB) belirtileri gösteren bir danışanla değerlendirme görüşmesinde karşılaştıklarında verdikleri duygusal ve klinik tepkileri incelemeyi amaçlayan nitel ve keşifsel bir çalışmadır. Araştırmanın temel hedefi, UYB belirtileri ile başvuran bir vaka karşısında terapistlerin duygusal yaşantılarını, seans içindeki yaklaşım ve tutumlarını ve tanısal değerlendirme süreçlerini davranışsal gözleme dayalı bir yaklaşımla anlamaya çalışmaktır. Çalışma üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada, katılımcılar Qualtrics platformu aracılığıyla demografik ve mesleki bilgi formunu doldurmuştur. İkinci aşamada, eğitimli psikologlar tarafından canlandırılan ve PGD belirtilerini temsil eden senaryolaştırılmış bir danışanla çevrimiçi ortamda yapılandırılmış bir simülasyon seansı gerçekleştirmişlerdir. Üçüncü aşamada ise seansın hemen ardından, terapistler ile araştırmacının yürüttüğü yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve katılımcıların seans deneyimleri ile tanısal izlenimleri derinlemesine sorgulanmıştır. Refleksif tematik analiz sonucunda terapistlerin yaklaşım örüntülerini yansıtan yirmi tema belirlenmiş ve bu temalar dört üst düzey kategori altında toplanmıştır: (1) Duygu Odaklı ve Anlam Temelli Yaklaşım, (2) Duygusal Temellendirmeden Yok-sun Yönlendirici Tutumlar, (3) Yoğun Duygular Karşısında Savunmacı Öz-Düzenleme Eğilimleri ve (4) Terapötik İşlevin İlkel Savunma Biçimlerine Gerilemesi. Bu kategoriler, terapistlerin danışanın yas anlatısıyla kurdukları ilişkisel ve duygusal pozisyonların çeşitliliğini ortaya koymaktadır. Tanısal değerlendirmeler belirgin düzeyde heterojenlik göstermiştir. UYB kriterlerine tümüyle uygun biçimde yapılandırılmış olmasına rağmen, katılımcıların yalnızca %21.4'ü vakayı UYB olarak tanımlamıştır. En büyük oran olan %25 ise vakayı normal yas süreci kapsamında değerlendirmiştir. Geri kalan katılımcılar ise majör depresyon ya da UYB ile komorbid bir tablo öne sürmüştür. Bulgular, UYB'nun klinik geçerliliğine dair süregelen tanısal belirsizliği işaret etmekte ve terapistlerin yas tepkilerini patolojikleştirmeye temkinli yaklaşıyor olabileceklerini düşündür-mektedir. Seans sırasında ve sonrasında bildirilen duygusal yaşantılar ise yalnızca beklenen üzüntü, kaygı ve tedirginlik gibi tepkilerle sınırlı kalmamış; aynı zamanda özdeşim, tanıdıklık, empati ve yardım etme arzusu gibi daha çeşitli ve kişisel deneyimleri de içermiştir.
Özet (Çeviri)
This exploratory qualitative study aimed to examine how mental health profession-als emotionally and clinically respond to a patient presenting symptoms of Pro-longed Grief Disorder (PGD), a diagnosis recently included in the DSM-5-TR and ICD-11. The purpose was to investigate therapists' emotional experiences, their in-session responses, and their diagnostic reasoning when faced with a complex grief presentation, using a behavioral observation-based approach. In the first phase, par-ticipants completed a demographic and professional background form via Qualtrics. In the second phase, they participated in an online standardized simulated therapy session with one of two trained psychologists portraying a bereaved patient. In the third phase, therapists were interviewed by the primary researcher immediately fol-lowing the session, using a semi-structured format to explore their in-session experi-ences and diagnostic impressions. Reflexive thematic analysis identified twenty recurring therapist themes, grouped under four overarching categories: (1) Relational Holding and Narrative Formation, (2) Premature Directive Interventions Lacking Emotional Grounding, (3) Thera-pists' Defensive Self-Regulation, and (4) Therapists' Functional Collapse into Primi-tive Defenses. These categories reflected different relational and emotional stances adopted in response to the patient's grief. Diagnostic impressions varied considerably. Only 21.4% of participants labeled the case as PGD. The largest proportion 25% described it as a normal grief process, while others proposed major depression or a comorbid formulation. These findings highlight persistent diagnostic ambiguity and suggest that therapists may hesitate to pathologize grief. Emotional responses ranged from expected sadness, anxiety, and unease to feelings of identification, familiarity, empathy, and the desire to help.