Global value chains and export growth in Türkiye
Türkı̇ye'de küresel değer zı̇ncı̇rlerı̇ ve ı̇hracat büyümesı̇
  1. Tez No: 974263
  2. Yazar: ELİF OSMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. OJONUGWA USMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, Uluslararası ticaret, International trade
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
Küresel değer zincirindeki rolünü genişletme ve ihracatını artırma hedefiyle Türkiye, ekonomik büyüme yolunda önemli adımlar atmıştır. Bu süreçte Türkiye, ihraç ettiği ürünlerin daha fazla ekonomik değer yaratması gerektiğinin farkına varmış ve bu doğrultuda çeşitli zorluklarla karşılaşmıştır. Bu çalışma, Türkiye'nin küresel değer zincirine uyum sürecini ve bu uyumun Türk ihracat büyümesine nasıl katkı sağladığını incelemektedir. 1990-2018 dönemine ait zaman serisi verileri ve Vektör Otoregresif (VAR) Modelleme tekniği kullanılarak yapılan analiz sonucunda, küresel değer zincirine katılımın uzun vadede Türkiye'nin ihracat büyümesi üzerinde olumlu etkisi olduğu, ancak kısa vadede dışa bağımlılığı artırabileceği ve ticaret dengesizlikleri yaratabileceği görülmüştür. Ayrıca, sonuçlar ihracattaki büyümenin ekonomik büyümeyi beraberinde getirdiğini ve iki değişken arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi olduğunu göstermektedir. Bunların dışında, doğrudan yabancı yatırımlar aracılığıyla yapılan yenilik, Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarının, küresel değer zinciri ile uyumu güçlendirdiği ve ihracat büyümesini desteklediği görülmektedir. Bu bulgular doğrultusunda, Türkiye'nin küresel değer zincirine uyumu ve yüksek ekonomik değer taşıyan ihracat hedefleri ile ekonomik büyümeyi sürdürülebilir hale getirebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With its emphasis on expanding its role in the global value chain and growing exports, Türkiye has taken important steps towards economic growth. Along the way, Türkiye has recognized that the products it exports need to create more economic value and has faced a number of challenges in this regard. This study examines Türkiye's adaptation to the global value chain and how this adaptation has contributed to the Turkish export growth. Applying the Vector Autoregressive (VAR) Modelling technique and time series data from 1990 to 2018, the study finds that the participation in the global value chain has a positive impact on Türkiye's export growth in the long run, but in the short run, it can increase its external dependence and create trade imbalances. Moreover, the results show that growth in exports leads to economic growth, and there is a bidirectional causality relationship between the two. Apart from this, innovation, R&D and technology investments through foreign direct investment are seen to strengthen the alignment with the global value chain and support export growth. Based on thses findings, the study concludes that the Turkey's adaptation to the global value chain and its export targets with high economic value can make economic growth sustainable