The role of green innovation and new products development capabilities on export performance in international trade introduction
Yeşil inovasyonun ve yeni ürünlerin rolü uluslararası ticarette ihracat performansında geliştirme yetenekleri giriş
  1. Tez No: 974276
  2. Yazar: MONA MESSOUDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ OZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil İnovasyon, Yeni Ürün Geliştirme, Sürdürülebilirlik, Green Innovation, New Product Development, Sustainbility
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yeşil inovasyon, Yeni Ürün Geliştirme (NPD) ve ihracat performansı arasındaki ilişkiyi araştırmayı ve bu faktörlerin sürdürülebilirliği ve uluslararası pazar rekabet gücünü nasıl iyileştirdiğine odaklanmayı amaçlamaktadır. Günümüzün küresel pazarında, yeşil uygulamaları ürün geliştirmeye entegre etmek, iş performansını artırırken çevresel sorumluluğu sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. Çalışma, vaka çalışmaları, içerik analizi ve politika analizi yoluyla işletmelerde sürdürülebilir uygulamalarla ilgili faaliyetleri, zorlukları ve fırsatları incelemektedir. Vaka çalışmaları, şirketlerin yeşil inovasyonu NPD süreçlerine nasıl başarıyla dahil ettiğini, zorlukların üstesinden nasıl geldiğini ve büyüme fırsatlarını nasıl yakaladığını ortaya koymaktadır. İçerik analizi, sürdürülebilirlik raporlamasındaki eğilimleri belirlerken, politika analizi yeşil inovasyonu ve NPD'yi teşvik etmede düzenlemelerin rolünü değerlendirir. Yeşil inovasyon, çevresel etkiyi en aza indiren ürün ve süreçlerin yaratılmasını ifade eder. Enerji verimli tasarımlar ve kaynak optimizasyonu gibi bu yenilikler, ürün geliştirmede giderek daha önemli hale gelmektedir. Şirketler yeşil inovasyonu benimseyerek küresel pazarlarda kendilerini farklılaştırabilir ve çevreye duyarlı tüketici eğilimleriyle uyum sağlayabilir, sonuçta ihracat performansını iyileştirebilir. Sürdürülebilir ürünlere olan talep dünya çapında arttıkça, yeşil uygulamalara öncelik veren işletmeler pazar payı kazanabilir ve marka sadakatini güçlendirebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between green innovation, New Product Development (NPD), and export performance, focusing on how these factors improve sustainability and international market competitiveness. In today's global market, integrating green practices into product development plays a crucial role in ensuring environmental responsibility while enhancing business performance. Through case studies, content analysis, and policy analysis, the study examines the activities, challenges, and opportunities related to sustainable practices in business. Case studies reveal how companies have successfully incorporated green innovation into their NPD processes, overcoming challenges and seizing opportunities for growth. Content analysis identifies trends in sustainability reporting, while policy analysis evaluates the role of regulations in fostering green innovation and NPD. Green innovation refers to the creation of products and processes that minimize environmental impact. These innovations, such as energy-efficient designs and resource optimization, are increasingly important in product development. By adopting green innovation, companies can differentiate themselves in global markets and align with eco-conscious consumer trends, ultimately improving export performance. As demand for sustainable products grows worldwide, businesses that prioritize green practices stand to gain market share and strengthen brand loyalty.