Türkiye'de kamu yönetimi ve afet yönetimi stratejileri: Erzurum ili örneğinde kurumsal kapasite ve politikaların analizi
Public administration and disaster management strategies in Türkiye: Analysis of institutional capacity and policies in the case of Erzurum province
  1. Tez No: 974313
  2. Yazar: AHMET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afet Yönetimi, Kamu Yönetimi, Risk Azaltma, Erzurum, Türk kamu yönetimi, Yeni kamu yönetimi, Disaster Management, Public Administration, Risk Reduction, Erzurum, Turkish public administration, New public administration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Afetler, toplumların yerel kapasitelerini aşan, can ve mal kayıplarına yol açan, sosyoekonomik dengeleri derinden sarsan karmaşık olaylardır. Türkiye, coğrafi konumu ve demografik yapısı gereği yüksek afet riski taşıyan ülkeler arasında yer almaktadır. Bu çalışma kapsamında, Türk kamu yönetiminin afet yönetimi sistemi, Erzurum ili özelinde incelenerek kurumsal kapasite, yasal çerçeve ve uygulama pratiklerine odaklanılmaktadır. Bu çalışma, nitel yöntemler kullanılarak tasarlanmış olup, doküman analizi (TAMP, AFAD raporları, yerel yönetim planları) ve kurumsal aktörleri uygulamalarının incelenmesine dayanmaktadır. Bulgular, afet yönetiminde merkezi-yerel koordinasyon eksiklikleri, kaynak tahsisindeki dengesizlikler ve toplumsal farkındalık düzeyinin yetersizliği gibi temel sorunları ortaya koymaktadır. Özellikle Erzurum'un coğrafi ve iklimsel risk profili (kış afetleri, deprem zonları) dikkate alındığında, yerel ölçekli risk azaltma stratejilerinin önemi vurgulanmaktadır. Çalışma kapsamında, afet yönetiminin yalnızca teknik bir süreç değil, aynı zamanda kamu yönetimi ilkeleri (şeffaflık, katılımcılık, hesap verebilirlik) çerçevesinde ele alınması gerektiğini savunulmaktadır. Politika önerileri arasında; dijital erken uyarı sistemlerinin kurulması, yerel yönetimlerin finansal ve idari kapasitelerinin güçlendirilmesi ve kamu-STK iş birliğinin kurumsallaştırılması yer almaktadır. Bu bulgular, Türkiye'de afet dirençliliğini artırmaya yönelik akademik ve pratik tartışmalara katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Disasters are complex events that exceed the local capacities of societies, cause loss of life and property, and profoundly disrupt socioeconomic balances. Türkiye, due to its geographical location and demographic structure, is among the countries at high disaster risk. In this study, the disaster management system of the Turkish public administration is examined in the context of Erzurum province, focusing on institutional capacity, legal framework and implementation practices. This study, designed using qualitative methods, is based on document analysis (TAMP, AFAD reports, local government plans) and an examination of institutional actors' practices. The findings reveal fundamental problems in disaster management, such as lack of central-local coordination, imbalances in resource allocation, and inadequate public awareness. The importance of local-scale risk reduction strategies is particularly emphasized, given Erzurum's geographic and climatic risk profile (winter disasters, earthquake zones). The study argues that disaster management should not only be a technical process but also be addressed within the framework of public administration principles (transparency, participation, and accountability). Policy recommendations include establishing digital early warning systems, strengthening the financial and administrative capacity of local governments, and institutionalizing public-NGO collaboration. These findings aim to contribute to academic and practical discussions on increasing disaster resilience in Türkiye.