Tezgahüstü piyasada kurulan opsiyon sözleşmeleri
Over-the-counter option contracts
  1. Tez No: 974375
  2. Yazar: MERT KEREM AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TOLGA ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Banka hukuku, Borçlar hukuku, Ekonomi hukuku, Medeni hukuk, Türk borçlar hukuku, Türk ekonomi hukuku, Türk hukuku, Türk özel hukuku, Özel hukuk, Banking law, Law of obligations, Economic law, Civil law, Turkish law of obligations, Turkish economy law, Turkish law, Turkish private law, Private law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Tezgahüstü piyasada kurulan bir tür türev işlem olan opsiyon sözleşmeleri; finansal kuruluşlar ile müşteriler arasında akdedilen, talep ve koşulları ikili müzakerelerle değişiklik gösterebilen sözleşmelerdir. Tarihsel süreç içerisinde bu sözleşmelerin yatırım amaçlı kullanılmaya başlamasıyla birlikte konunun uzmanı olmayanlar açısından risk taşıyan işlemler haline gelmiştir. Bu bakımdan tespiti önemli bir husus olan yatırımcının tüketici hukuku korumasından hangi koşullarda faydalanabileceği çalışmamızda inceleme konusu arasında yer almıştır. Tezgahüstü piyasada kurulan opsiyon sözleşmeleri tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerdir. Bu bakımdan sözleşmenin tarafları birbirinin hem alacaklısı hem borçlusu durumundadırlar. Opsiyon sözleşmeleri yenilik doğuran hak teorisi gereği birbirine iktisadi olarak bağlı iki ayrı sözleşmeden teşekkül etmektedir. Opsiyon sözleşmesi ve opsiyon hakkının kullanımıyla hukuk dünyasında meydana gelen opsiyon sözleşmesine konu dayanak varlığın satımı sözleşmesidir. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmuştur. İlk bölümde opsiyonların tarihsel ve kavramsal çerçevesi temel kavramları ve türlerine değinilmiştir. İkinci bölümde tezgahüstü piyasada yatırım kuruluşlarının alım satım aracılığı faaliyeti çerçevesinde opsiyon sözleşmelerinin kuruluşu ve hukuki niteliği ele alınıp incelenmiştir. Özellikle yatırımcının tüketici niteliğine yer verilmiş, çerçeve sözleşme ve bireysel sözleşme ayrımına odaklanılmıştır. Çerçeve sözleşme ve bireysel sözleşmelerin hukuki niteliği ve çerçeve sözleşmeler bakımından genel işlem koşullar denetimi çalışmamızın bu bölümünde mercek altına alınmıştır. Üçüncü bölümde ise yatırım kuruluşu ve müşterinin borçlarına yer verilerek sözleşmenin sona erme biçimleri irdelenmiştir. Müşterinin opsiyon sözleşmesi kurma iradesini içerir emri, yatırım kuruluşu tarafından müşteri adına kendi hesabına, kendi adına ve hesabına iletilerek gerçekleştirilmesi veya yalnızca müşteri adına emir iletimi şeklinde mümkün olabilmektedir. Bu noktada, bireysel sözleşmelerin hukuki niteliği farklılık göstermekte ve bu farklılığa göre tarafların borçları da değişmektedir. Çalışmamızın sonuç kısmında tez konumuz kapsamında varmış olduğumuz sonuçlar tek tek ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Option contracts, which are a type of derivative transaction established in over-the-counter markets, are contracts concluded between financial institutions and customers, the terms and conditions of which may vary through bilateral negotiations. In the historical process, as these contracts started to be used for investment purposes, they became risky transactions for non-experts. In this respect, the conditions under which the investor, whose determination is an important issue, can benefit from the protection of consumer law are among the subjects of our study. Option contracts established in the over-the-counter market are contracts that impose obligations on two parties. In this respect, the parties to the contract are both creditors and debtors of each other. Option contracts are composed of two separate contracts that are economically dependent on each other in accordance with the theory of rights that give rise to novelty. It is the option contract and the contract of sale of the underlying asset subject to the option contract that occurs in the legal world with the exercise of the option right. Our study consists of three main sections. In the first part, the historical and conceptual framework, basic concepts and types of options are discussed. In the second part, the establishment and legal nature of option contracts within the framework of the trading intermediation activities of investment institutions in over-the-counter markets are discussed and analyzed. In particular, the consumer nature of the investor is emphasized and the distinction between framework contracts and individual contracts is focused on. The legal nature of framework agreements and individual agreements and the control of general transaction conditions in terms of framework agreements are analyzed in this part of our study. In the third part, the obligations of the investment institution and the client are discussed and the forms of termination of the contract are examined. The customer's order, which includes the customer's will to establish an option contract, may be executed by the investment institution on behalf of the customer, on its own account, on its own behalf and account, or only on behalf of the customer. At this point, the legal nature of individual contracts differs and the obligations of the parties change according to this difference. In the conclusion part of our study, the conclusions we have reached within the scope of our thesis are tried to be revealed one by one.