Örgütsel bağlılığın çalışan performansına etkisinde özgeciliğin aracı rolü: Bir kamu üniversitesi öğneği
The mediating role of altruism in the effect of organizational commitment on employee performance: A public university case
  1. Tez No: 974528
  2. Yazar: GÜLSÜM ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Ardahan Üniversitesi, örgütsel bağlılık, performans, çalışan performansı, özgecilik, Bağlamsal performans, Davranışsal bağlılık, Duygusal bağlılık, Görev performansı, Tutumsal bağlılık, İş performansı, Ardahan University, organisational commitment, performance, employee performance, altruism, Contextual performance, Behavioral commitment, Affective commitment, Duty performance, Attitudinal commitment, Organizational commitment, Job performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, örgütsel bağlılığın çalışan performansına etkisinde özgeciliğin aracı rolünü incelemektir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tanımlayıcı ve ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Kolayda örnekleme yöntemiyle toplam 270 idari personelle çalışma gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında anket yöntemi kullanılmıştır. Ankette sosyodemografik form; Örgütsel Bağlılık Ölçeği, Çalışan Perfomansı Ölçeği ve Özgecilik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26 ve SPSS v4.0 için PROCESS makrosu kullanılmıştır. Araştırmada tanımlayıcı istatistikler, geçerlik, güvenirlik ve fark analizleri ile Pearson korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Aracılık analizinin uygulamasında PROCESS Macro (Model 4) kullanılmıştır. Sonuçlar bootstrapping yöntemiyle (5000 örneklem) elde edilen güven aralıklarına göre değerlendirilmiştir. Güven aralığı %95 olarak belirlenmiş ve sıfır içermediği görülmüştür. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların örgütsel bağlılık, çalışan performansı ve özdeşleşme algı düzeyleri yüksektir. Yapılan fark analizleri sonucunda kadınların normatif bağlılıklarının erkeklere kıyaslara daha yüksek; evlilerin devam bağlığının bekarlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Lise mezunlarının çalışan performası algı düzeyleri önlisans mezunlarına kıyasla yüksektir. Lise mezunlarının Özgecilik Ölçeği genel boyutu algı düzeyleri önlisans mezunlarından yüksek iken sorumluluk alt boyutunda lisans mezunlarından daha yüksektir. Ünvan/pozisyon değişkenine göre diğer gruptaki personellerin özgecilik ölçeği yardımseverlik alt boyutu algı düzeyleri büro personellerine kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Pearson korelasyon analizine göre; örgütsel bağlılık ile çalışan performansı (r=0,524) ve özgecilik (r=0,564) arasında anlamlı ve pozitif; özgecilik ve çalışan performansı arasında da (r=0,552) anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. vii Araştırma sonucunda özgeciliğin örgütsel bağlılığın çalışan performansına etkisinde anlamlı ve kısmi aracılık gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ULUDAĞ, Gülsüm. The Mediating Role of Altruism in the Effect of Organizational Commitment on Employee Performance: The Case of a Public University, Master's Thesis, Ardahan, 2025. The purpose of this study is to examine the mediating role of altruism in the effect of organisational commitment on employee performance. In the present study, descriptive and relational screening design, a quantitative research method, was utilised. The study was conducted with a total of 270 administrative personnel, employing a convenience sampling method. The data was collected using the questionnaire method. The survey utilised a range of instruments, including the Socio-demographic Form, the Organisational Commitment Scale, the Employee Performance Scale, and the Altruism Scale. The analysis was conducted utilising SPSS 26 and PROCESS macro for SPSS v4.0. A comprehensive array of analytical techniques was employed, encompassing descriptive statistics, validity, reliability, difference analyses and Pearson correlation analysis. The PROCESS Macro (Model 4) was utilised in the implementation of mediation analysis. The results were evaluated using bootstrapping (5000 bootstrap samples) confidence intervals. The confidence interval was determined to be 95%, and it was observed that the result did not fall below zero. The statistical significance level was set at p<0.05. The results of the research indicate that the participants' perception levels of organisational commitment, employee performance and identification are high. Following a thorough examination of the data, it was determined that the normative commitment exhibited by women surpassed that of men. Furthermore, the continuance commitment demonstrated by married individuals exceeded that of unmarried individuals. The perception of employee performance levels is found to be higher among high school graduates than among those who hold an associate degree. Pearson correlation analysis revealed a significant and positive relationship between organisational commitment and employee performance (r=0,524) and altruism (r=0,564), and a significant and positive relationship between altruism and employee performance (r=0,552). The findings of the research demonstrated that altruism exhibited a significant and partial mediation effect on the relationship between organisational commitment and employee performance.