Anonim şirket pay sahibinin bilgi alma hakkının sınırları
The limits of the joint stock company shareholder's right to obtain information
  1. Tez No: 974529
  2. Yazar: PINAR AKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL ALİ DURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim şirketler, Türk ticaret hukuku, Joint stock companies, Turkish commercial law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Pay sahibi için en önemli haklardan biri olan bilgi alma hakkının hangi sınırlar çerçevesinde kullanılabileceğinin tespiti hem pay sahipleri hem de şirket açısından oldukça kritiktir. Nitekim uygulamada da bu konuyla ilgili birçok ihtilafla karşılaşılmaktadır. Bu kapsamda çalışmamız ile amaçlanan, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu madde 437/3'te yer alan şirket sırrı ve korunması gereken diğer şirket menfaatleri başta olmak üzere, bilgi alma hakkının kullanılmasına ilişkin sınırların mümkün olduğunca netleştirilmesi ve uygulamada bu hususta ortaya çıkabilecek ihtilaflara bir nebze ışık tutulabilmesidir. Bu minvalde, çalışmanın ilk bölümünde hakkın kullanılmasına ilişkin temel sınırlara odaklanılırken; çalışmanın ikinci bölümünde pay sahibine bilgi verilmesinin sınırlarına değinilmiş ve son olarak çalışmanın üçüncü bölümünde bilgi alma talebinin haksız olarak reddedilmesinin hukuki sonuçları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Determining the limits within which the shareholder's right to obtain information – one of the most important rights granted to shareholders – may be exercised is crucial for both shareholders and the company. Indeed, numerous disputes have arisen in practice concerning this issue. Against this background, the main aim of this study is therefore to clarify, as far as possible, the limitations on the exercise of the right to obtain information, with a particular focus on company secrets and other company interests that require protection under Article 437/3 of the Turkish Commercial Code numbered 6102 and to shed some light on potential disputes that may arise in practice regarding this matter. In this context, the first part of the study examines the fundamental limitations on the exercise of the right. The second part focuses on the limits regarding the disclosure of information to shareholders. Finally, the third part considers the legal consequences of the unjust refusal of a request for information.