Paroksismal atriyal fibrilasyonu olan hastalarda CHA2DS2-VA skoru ile sol atriyal hacimsel/mekanik bağlantı indeksi arasındaki ilişki
The relationship between CHA2DS2-VA score and left atrial volumetric/mechanical coupling index in patients with paroxysmal atrial fibrillation
- Tez No: 974565
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BÜLENT VATAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, doku doppler, sol atriyum, sol atrial kuplaj indeksi, tromboemboli, Atriyal fonksiyon, Atrial fibrillation, left atrial conduit index, left atrium, tissue Dopper imaging, thromboembolism, Atrial function
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, non-valvüler atriyal fibrilasyon riski taşıyan hastalarda CHA₂DS₂-VA skoru ile sol atriyumun mekanik ve elektromekanik fonksiyon parametreleri (LACI, Vp, Vmax, Vmin) arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. YÖNTEM: Çalışmaya 117 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalara transtorasik ekokardiyografi uygulanmış; sol atriyumun maksimal, minimal ve aktif volümleri ile LACI hesaplanmıştır. Hastalar CHA₂DS₂-VA skoruna göre 0,1ve ≥2 olarak üç gruba ayrılmıştır. Gruplar arasında sol atriyal elektromekanik fonksiyon parametreleri karşılaştırılmıştır. Yüksek inme riskini (CHA₂DS₂-VA≥2) bağımsız olarak ön gördüren parametreler lojistik regresyon analiziyle değerlendirilmiştir. BULGULAR: CHA₂DS₂-VA ≥2 olan hastalarda LACI, Vmax, Vmin, Vp ve sol atriyum volüm ölçümleri anlamlı düzeyde farklı bulunmuştur (p<0.05). LACI'nin ROC analizinde AUC değeri 0.75 olup, güçlü bir ayırt edici performans göstermiştir. Ayrıca LACI için optimal eşik değer 3.85 olup CHA₂DS₂-VA ≥2'i predikte etmedeki sensitivitesi %72 spesifitesi %75'tir. Diğer anlamlı parametreler arasında Vp (AUC: 0.728), Vmax (AUC: 0.709), Vmin (AUC: 0.696) ve sol atriyum total volüm (AUC: 0.726) yer almıştır. Lojistik regresyon analizine göre, LACI (OR: 1.041, %95 GA: 1.016–1.066, p=0.001) ve sol atriyum pasif volüm (OR: 1.096, %95 GA: 1.013–1.187, p=0.023) yüksek riskli grubu bağımsız olarak öngören faktörler olarak saptanmıştır. SONUÇ: Sol atriyal fonksiyonu değerlendiren LACI ve doku Doppler parametreleri, özellikle CHA₂DS₂-VA skoru ≥2 olan hastaları belirlemede etkili parametrelerdir. Bu parametrelerin, geleneksel klinik skorlamaya eklenmesi, atriyal fibrilasyon hastalarında tromboembolik riskin daha doğru öngörülmesine katkı sağlayabilir. Dolayısıyla, sol atriyumun mekanik ve elektriksel özelliklerinin detaylı analizi klinik uygulamalarda önemli bir tamamlayıcı rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: This study aimed to investigate the relationship between the CHA₂DS₂-VA score and left atrial mechanical and electromechanical function parameters (LACI, Vp, Vmax, Vmin) in patients at risk for non-valvular atrial fibrillation. METHODS: A total of 117 patients diagnosed with PAF were categorized into three groups according to their CHA₂DS₂-VA scores: 0, 1, and ≥2. Transthoracic echocardiography was performed to assess LACI, Vmax, Vmin, Vp, and left atrial active, passive, and total volumes. Differences in these parameters among the three groups were compared. Independent predictors of high thromboembolic risk (CHA₂DS₂-VA ≥2) were evaluated using multivariate logistic regression analysis. Receiver Operating Characteristic (ROC) analysis was used to determine the discriminative ability of each parameter. RESULTS: Patients with CHA₂DS₂-VA ≥2 had significantly different values for LACI, Vmax, Vmin, Vp, and LA volume indices compared with the lower-risk groups (p<0.05). LACI demonstrated the strongest discriminative performance with an AUC of 0.750. Additional significant parameters included Vp (AUC: 0.728), Vmax (AUC: 0.709), Vmin (AUC: 0.696), and LA total volume (AUC: 0.726). In multivariate regression analysis, LACI (OR: 1.041, 95% CI: 1.016–1.066, p=0.001) and LA passive volume (OR: 1.096, 95% CI: 1.013–1.187, p=0.023) emerged as independent predictors of high-risk status. CONCLUSION: Echocardiographic markers of left atrial function such as LACI and tissue Doppler-derived parameters may serve as effective tools for identifying patients at higher thromboembolic risk. These markers could complement the CHA₂DS₂-VA clinical score in risk stratification for atrial fibrillation patients. A more comprehensive analysis of left atrial electromechanical properties may provide valuable insights for guiding clinical decision-making.