Hadislerde affedilenler
Forgiveness in hadiths
  1. Tez No: 974583
  2. Yazar: ALİ COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYİT AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Mağfiret, Bağışlanma, Tövbe, Bağışlama, Hadıths, Forgiveness, Mercy, Absolutions, Repentance, Amnesty, Hadith
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, hadislerde yer alan affedilme konusunu içeren rivayetleri bir araya getirmektedir. İnsan hata yapabilen bir varlık olup Allah'ın affediciliği ise başta Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde en çok vurgulanan sıfatlar arasında yer almaktadır. Hadis literatüründe ise, belirli davranışları sergileyen, bazı özelliklere sahip olan veya özel bir durumda bulunan kişilerin affedileceğine dair rivayetler bulunmaktadır. Bu bağlamda, çalışmamızda hadislerde geçenعفا / affetmek ileغفر/ bağışlamak kökünden hareketle rivayetler bir araya getirilmiş ve bu rivayetlerin sened ve metin açısından değerlendirmeleri yapılmıştır. Çalışmamız, giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın konusu ve amacı, yöntemi ve kaynakları açıklanmıştır. Devamında affın kavramsal çerçevesi ele alınmıştır. Birinci bölümde hadis kaynaklarında ibadetler vesilesiyle affedilen kişilerle, ikinci bölümde de diğer konularda affedilen kişilerle rivayetler ilgili okuyucuya sunulmuş, her başlığın değerlendirmesi kendi içerisinde yapılmış, bu rivayetlerin sıhhat durumları hadis usulü kriterlerine göre değerlendirilmiş ve muhaddislerin görüşlerine yer verilmiştir. Çalışma neticesinde, affın sadece büyük ibadetlerle değil, ihlâs ve samimiyetle yapılan küçük görülebilen amellerle de elde edilebileceği anlaşılmıştır. Tezde ele alınan rivayetler kişinin Allah'a yönelmesinin ve samimi bir kalple yapılan davranışların ne derece değerli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study brings together hadiths that address the theme of forgiveness. Human beings are prone to error, while Allah's attribute of being forgiving is among the most frequently emphasized qualities in both the Qur'an and the hadiths. Within the hadith literature, there are narrations indicating that individuals who display certain behaviors, possess specific characteristics, or find themselves in particular circumstances will be forgiven. In this context, the study compiles hadiths related to the roots ʿafā (عفا) / to forgive and ġafara (غفر) / to pardon, and evaluates these narrations in terms of their chains of transmission (isnād) and textual content (matn). The study consists of an introduction, two chapters, and a conclusion. The introduction explains the subject, aim, methodology, and sources of the research, and it also discusses the conceptual framework of forgiveness. The first chapter presents hadiths about those who are forgiven through acts of worship found in hadith sources, while the second chapter focuses on narrations about those who are forgiven in other contexts. Each section includes an internal evaluation of the narrations, assessing their authenticity according to the principles of hadith methodology and citing the views of hadith scholars. As a result of the study, it has been understood that forgiveness can be attained not only through major acts of worship but also through seemingly minor deeds performed with sincerity and devotion. The narrations examined in this thesis demonstrate how valuable turning to Allah and acting with a sincere heart truly are.