Baki Divanı'nın dil ve üslup bakımından tahlili
Analysis of Baki Divanı in the viewpoint of language and style
  1. Tez No: 97461
  2. Yazar: BİLAL AKÇAAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. ÇETİN DERDİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Baki, aşk, rint, dil, üslûp, Baki, love, rint, language, style
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET BAKİ DİVANFNIN DİL VE ÜSLÛP BAKIMINDAN TAHLİLİ Bilal AKÇAAT Yüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. İ. Çetin DERDİYOK Haziran: 2000, Sayfa: 10+127 Divan Edebiyatı alanında yapılan çalışmalar genellikle monografik özellikler taşımaktadır. Oslûp çalışmaları söz konusu edebiyat için yeni çalışmalar sayılır. Baki Divanı 'nın dil ve üslûp bakımından tahlili yapılan çalışmalar dikkate alındığında Divan Edebiyatı alanında oldukça yeni bir çalışma durumundadır. Çalışmamızın kapsamı kısaca şöyle özetlenebilir. Baki Divanı 'ndaki kelimeler dil ve üslûp bakımından özelliklerine göre tespit edilip belirlenen konular çerçevesinde tahlil edilmiştir. Baki Divanı 'ndaki kelimeler, kelimelerin kullanımı, konu-kelime ilişkisi“Kelimelerin Kullanımı”başlığı altında genişçe ele alınmış, kelimelerin sistematik kullanımı ve kelimelerin konulara göre yoğunlaşması eserden alıntılar yapılarak incelenmiştir. Bu bölümde kelimelerin tematik yönden değişkenlik göstermesi, kaside ve gazellerde belirli kelimelerin yoğunluk kazanması durumu tahlil edilmiştir. Divanda işlenen konular bölümünde kelimelerin özellikle gazellerde kullanımı üzerinde durulmuş ve kelimeler bu bölümde tematik bakımdan incelenmiştir. Bu bölümde şairin kelimeler aracılığı ile yaptığı tasviri anlatımlar örneklendirilmiştir. Kelime-tema ilişkisi bu çerçevede verilmiştir. Tabiat, aşk ve rintlik konularına göre kelimelerin değişkenlik gösterme durumu eserden yapılan alıntılarla açıklanıp tahlil edilmiştir. Yapılan çalışma sonuç bölümünde genel özellikler esas alınarak özetlenmiş ve Baki'nin dil ve üslûp açısından kelimeleri kullanma tutumu verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF BAKİ DİVANI IN THE VIEWPOINT OF LANGUAGE AND STYLE Bilal AKÇAAT MSc Thesis, Sub-department of Turkish Language and Literature Supervisor: Doç.Dr. İ. Çetin DERDİYOK June: 2000, Pages: 10+127 Studies made in the field of Divan Literature generally don't have monographical properties. Style studies for Divan Literature are new. As the studies are considered, analysis of Baki Divanı, in the viewpoint of language and style is in a position of being new. The extent of our study can be summarized as following. Words in Baki Divanı fixed in the viewpoint of language and style, classified and analysized in the limits of the determined subjects. Language properties; usage of words; subject-word relationship in Baki Divanı is considered under the“Usage of Words”title. Systematic usage of words and the density of words according to subjects are analysized by citation from the trace. In this section; the variation of words in the viewpoint of theme and the density of some words is analysized. In (he“Subjects Processed in Divan”section; it is dwelled upon the usage of words in poem and words are examined in the viewpoint of theme. In mis section, the descriptive exposition made by poet are being exampled. Relationship between word-theme is given in this limit. Variation of words according to nature, love and entertainment subjects are analysized and explained by citation from trace. This study is summarized in the last section by taking the general properties as base. And the manner of Bald's usage of words in the viewpoint of language and style.