Henri Lefebvre düşüncesinde gündelik yaşam ve yabancılaşma
Everyday life and alienation in Henri Lefebvre's thought
- Tez No: 974703
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERTAN KARDEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Henri Lefebvre, Gündelik Yaşamın Eleştirisi, Yabancılaşma, Marksizm, Diyalektik Materyalizm, Henri Lefebvre, Critique of Everyday Life, Alienation, Marxism, Dialectical Materialism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Henri Lefebvre'in düşüncesinde yabancılaşma kavramının yeri ve bu kavramın, düşünürün çalışmalarının ana odaklarından olan“gündelik yaşam”bahsiyle ilişkisi ele alınacaktır. Gündelik yaşam ve sıradan insana dair ögelerin felsefi düşünce tarihinde kendisine pek de geniş yer bulmadığı bilinmektedir. Fransız Marksist düşünür Henri Lefebvre, felsefenin alışageldiği bu“tepeden bakan”tavrı eleştirirken, içerisinde bulunduğumuz çağda felsefenin asli görevinin gündelik yaşamı ana konusu haline getirmek ve onun yabancılaştırıcı ögelerini açığa çıkarmak olduğunu savunmaktadır. Lefebvre'in gündelik yaşam bahsi üzerinden gerçekleştirdiği bu okumanın, eleştirel düşüncenin temel perspektifi olarak yabancılaşma kavramının değerini teslim edecek şekilde, gerçekçi fakat eleştirel zemini de kaybetmeden, insan özgürleşmesine dair politik eylem alanının açıklığını koruyan ve günümüz dünyasında geçerliliğini sürdüren bir kavramsallaştırma sağladığını düşünmekteyiz. Zira düşünürün yabancılaşma odaklı okuması, günümüz sıradan insanının kapitalizm karşısında hissettiği uyuşmayı açıklamak ve eleştirmenin yanı sıra, soyut ve faydasız bir pesimizme düşmeden, özgürleşme imkanlarını da aynı eleştiri hattının içerisinde görmeyi ve bu imkanları geliştirmeyi sağlayacak bir bakış açısı sunma potansiyelini taşımaktadır. Bu anlamda tezimiz, öncelikle yabancılaşma kavramının felsefe tarihi içerisindeki serüvenine yönelik bir hat sunmaya çalışacak, sonrasında Henri Lefebvre'in gündelik yaşam bahsinin ana unsurlarını yabancılaşma kavramı odağında inceleyecek, nihayet düşünürün bütün bir gündelik yaşam bahsi çerçevesinde belirleyeceğimiz özgün noktalar çerçevesinde yabancılaşma kavramına yönelik bir inşa girişiminde bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines the place of the concept of alienation in Henri Lefebvre's thought and its relation to“everyday life,”one of the central focuses of the philosopher's work. It is well known that everyday life and the elements of the ordinary people have not occupied a significant space in the history of philosophy. The French Marxist thinker Henri Lefebvre criticizes this“top-down”attitude of conventional stance of philosophy and argues that, in the contemporary world, the essential task of philosophy is to make everyday life its central subject and to unveil its alienating elements. Lefebvre's reading of everyday life acknowledges the value of alienation as a fundamental perspective of critical thought while preserving both a realistic approach and a critical stance that preserves the political space for human emancipation, a framework that continues to hold relevance in the contemporary world. Indeed, his alienation-oriented approach not only explains and critiques the apathy experienced by the ordinary individual under capitalism but also avoids a retreat into abstract and futile pessimism, offering instead a perspective that envisions possibilities of emancipation within the same line of critique. In this sense, the thesis first aims to outline the trajectory of the concept of alienation in the history of philosophy, then to examine the main elements of Lefebvre's account of everyday life with a focus on alienation, and finally to attempt a constructive engagement with the concept of alienation on the basis of the distinctive points identified in Lefebvre's theory of everyday life.