Akışkan modernite ve gündelik hayatın yeniden inşası
Liquid modernity and reconstruction of the everyday life
- Tez No: 634199
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM KORAY OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Katı Modernite, Akışkan Modernite, Gündelik hayat, Beden, Gözetim, Sosyal Ağlar, Solid Modernity, Liquid Modernity, Daily Life, Body, Surveillance, Social Networks
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Sosyolojinin temel konusu ve düşüncenin merkezi problemlerinden olan modernite toplumlar için ayrı bir önem atfetmektedir. Çünkü modernlik; günümüz yaşam tarzıyla iç içe geçmiş durumdadır. Modern yaşam hayatımızın her alanında ve bireylerin düşüncesinde merkezi konumdadır. Bu yüzden modernlik bireylerin gündelik hayatına şekil vermekte ve yönlendirmektedir. Gündelik hayatın beynini oluşturan modernlik aynı zamanda toplumsal çatışmaların ve insanlar arasındaki ilişkilerin kırılganlığına neden olmaktadır. Çünkü zaman akışı içerisinde modernliğin anlamı ve yaşam tarzı değişime uğramaktadır. Dönüşüm içerisinde olan modernlik gündelik hayatı da aynı ölçüde değiştirmek ve dönüştürmektedir. Bu yüzden bu çalışma modernliği anlamaya dönük eleştiriler bir perspektifle çözümlemeye çalışılmaktadır. Moderniteyi açıklamasında referans olarak Zygmunt Bauman'ın fikirleri ele alınmaktadır. Modernitenin katı-akışkan dönemleri arasında yaşanan sosyolojik süreci Zygmunt Bauman akışkan modernite ve Henri Lefebvre'in gündelik hayat kavramsallaştırmasından açıklanmaktadır. Çalışmanın perspektifinde modernliğin nasıl akışkanlaştığı ve katı moderniteden akışkan moderniteye geçişini beden, gözetim ve sosyal ağlar zemininde açıklanmaktadır. Gündelik hayat içinde üretici olan bedenin hangi noktaya geldiği, sosyal ağların iletişim alışkanlıklarını nasıl değiştirdiği ve güvenlik-özgürlük dikotomisinin nasıl anlamlandırıldığını eleştirel bir çerçevede tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Modernity, which is one of the main problems of sociology and central problems of thought, attaches special importance to societies. Because modernity; is intertwined with today's lifestyle. It is central in every aspect of our modern life and in the thoughts of individuals. Therefore, modernity shapes and directs the daily life of individuals. Modernity, which is the brain of everyday life, also causes fragility of social conflicts and relations between people. Because in the course of time, the meaning of modernity and lifestyle are changing. Modernity, which is in transformation, changes and transforms everyday life to the same extent. Therefore, this study tries to analyze the criticisms towards understanding modernity with a perspective. Zygmunt Bauman's ideas are taken as reference in his explanation of modernity. The sociological process experienced between the solid-fluid periods of modernity is explained by the fluid modernity and Henri Lefebvre's conceptualization of everyday life. The perspective of the study explains how modernity has become fluid and its transition from strict modernity to fluid modernity on the basis of body, surveillance and social networks. It is discussed in a critical way how the body, which is a producer in daily life, has reached, how social networks have changed their communication habits, and how the security-freedom dichotomy is made sense.