Psoriatik tırnak bulgularının incelenmesi ve psoriatik artrit ile ilişkisi
Evaluation of psoriatic nail findings and their associationwith psoriatic arthritis
- Tez No: 974785
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL DOĞAN GÜNAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriazis, psoriatik artrit, psoratik tırnak tutulumu, dermoskopi, kapilleroskopi, Psoriyazis, Psoriasis, psoriatic arthritis, psoriatic nail involvement, dermoscopy, capillaroscopy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Holoğlu Bulut H.N., Psoriatik Tırnak Bulgularının İncelenmesi ve Psoriatik Artrit ile İlişkisi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Deri ve Zührevi Hastalıkları, Uzmanlık Tezi. Ankara, 2025. Psoriazis (Ps) kronik seyirli, immün aracılı inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Ps'in çeşitli tutulum alanları vardır; tırnaklar ve eklemler (PsA) Ps'ten etkilenebilir. Ps'te tırnak tutulum oranı %10-90 arasında değişmekte, PsA'nın eşlik ettiği hastalarda ise bu oran daha da artmaktadır. Bu çalışmanın amacı PsA eşlik eden ve etmeyen Ps hastalarında tırnak bulgularının prevalansını ve morfolojik özelliklerini muayene ve dermoskopi, dijital dermoskopi ve kapillareskopi gibi görüntüleme yöntemleri ile değerlendirmek, bulguların PsA ile olası ilişkisini araştırmak ve klinik muayene ile görüntüleme yöntemlerinin psoriatik tırnak tutulum şiddetinin belirlenmesine katkısını incelemektir. Bu amaçla tırnak bulguları olan 70 Ps hastası ve 60 PsA eşlik eden Ps hastası klinik ve görüntüleme yöntemleri ile değerlendirildi. Tüm hastalarda en sık yüksük tırnak deformitesi (pitting) (%99,2), onikoliz (%86,9) ve kıymık (splinter) hemoraji (%83,1) izlendi. Ps hastalarında tırnak plağında ufalanma (OR: 4.33, p=0.005), onikoliz (OR: 4.75, p=0.011), splinter hemoraji (OR:2.67, p=0.051) ve yağ lekesi (OR: 2.45, p=0.016) varlığı artmış PsA riski ile ilişkilendirildi. NAPSI skorlamasının kapilleroskopik inceleme ile desteklenmiş versiyonu olan kNAPSI (39.62 ± 15.61) skoru dNAPSI skorundan, dNAPSI (38.65 ± 15.52)skoru ise klinik NAPSI (34.83 ± 15.43) skorundan yüksek hesaplandı. Ek görüntüleme teknikleri ile klinik incelemeye kıyasla pitting dışındaki tüm bulgular anlamlı düzeyde sık izlendi. Splinter hemoraji (p<0.001), yağ lekesi (p=0.030) ve mikrovasküler hasarı gösteren bulguları (p<0.001) göstermede kapilleroskopi en başarılı yöntem olarak bulundu. Psoriatik tırnak bulgularının değerlendirilmesinde yardımcı görüntüleme yöntemlerinin kullanılması, subklinik bulguların saptanmasını mümkün kılarak PsA açısından yüksek riskli hastaların daha erken dönemde belirlenmesine olanak sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Holoğlu Bulut H.N., Evaluation of Psoriatic Nail Findings and Their Association with Psoriatic Arthritis. Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Dermatology and Venereology, Specialty Thesis. Ankara, 2025. Psoriasis (Ps) is a chronic, immune-mediated inflammatory skin disease with various involvement sites, including nails and joints (PsA). Nail involvement in Ps ranges between 10% and 90%, and the frequency is even higher in patients with concomitant PsA. This study aimed to assess the prevalence and morphological characteristics of nail findings in Ps patients with and without PsA using clinical examination and imaging techniques such as dermoscopy, digital dermoscopy, and capillaroscopy; to investigate the potential associations of these findings with PsA; and to evaluate the contribution of these methods in determining the severity of psoriatic nail involvement. A total of 70 Ps patients and 60 Ps patients with concomitant PsA were evaluated using clinical and imaging methods. The most common findings in all patients were pitting (99.2%), onycholysis (86.9%) and splinter hemorrhage (83.1%). The presence of nail crumbling (OR: 4.33, p=0.005), onycholysis (OR: 4.75, p=0.011), splinter hemorrhage (OR: 2.67, p=0.051) and oil drop signs (OR: 2.45, p=0.016) were significantly associated with an increased risk of PsA. The kNAPSI score (39.62 ± 15.61), which includes capillaroscopic findings, was higher than the dNAPSI score (38.65 ± 15.52), which was in turn higher than the clinical NAPSI score (34.83 ± 15.43). Compared to clinical examination, all findings except pitting were significantly more frequently observed using imaging techniques. Capillaroscopy was the most effective method for detecting splinter hemorrhage (p<0.001), oil drop signs (p=0.030) and microvascular damage indicators (p<0.001). The use of auxiliary imaging techniques in the assessment of psoriatic nail involvement allows for the detection of subclinical findings and contributes to the earlier identification of patients at high risk for PsA.