Gastrointestinal sistem tutulumu olan non-hodgkin lenfoma tanılı hastalarda tedavi yanıtı, tedavi sürecindeki komplikasyonlar ve prognoz üzerine etkili olan faktörler
Factors affecting treatment response, treatment-related complications, and prognosis in patients diagnosed with non-hodgkin lymphoma with gastrointestinal system involvement
- Tez No: 974885
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSTEMİ SERİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Non-Hodgkin lenfoma, gastrointestinal tutulum, komplikasyon, prognoz, sağkalım, Non-Hodgkin lymphoma, gastrointestinal involvement, complication, prognosis, survival
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Non-Hodgkin lenfomaların (NHL) ekstranodal formları içinde gastrointestinal sistem (GİS) en sık etkilenen alanlardan biridir. GİS yerleşimli olgular histolojik dağılım, tümör invazyon derinliği, komplikasyon gelişme olasılığı ve klinik seyir bakımından heterojen bir profil sergilemektedir. Bu çalışmada, GİS tutulumu bulunan ve bulunmayan NHL olguları klinik, patolojik ve laboratuvar parametreler yönünden karşılaştırılarak komplikasyon sıklığı, prognoz ve tedavi yanıtına etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Haziran 2020 ile Kasım 2024 tarihleri arasında İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Hematoloji Kliniği'ne başvuran ve tanı sırasında GİS tutulumu saptanan, 18 yaş üzerindeki NHL hastaları retrospektif olarak değerlendirildi. Hasta dosyalarından elde edilen bilgiler doğrultusunda demografik ve klinik veriler, histopatolojik sınıflama, evreleme sonuçları, laboratuvar bulguları, uygulanan tedavi protokolleri, tedavi yanıtı ve sağkalım verileri analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam hasta sayısı 338 olup, GİS tutulumu olanların oranı %24,6 idi. DBBHL en sık görülen alt tip olarak belirlendi. GİS tutulumu olan olgularda hemoglobin ve albümin düzeyleri anlamlı olarak daha düşük bulundu. Komplikasyon oranı GİS tutulumu olanlarda belirgin şekilde daha yüksekti; en sık komplikasyonlar sepsis, gastrointestinal kanama, obstrüksiyon ve perforasyondu. Ki-67 proliferasyon indeksi komplikasyon gelişimi ile ilişkili bulunurken, diğer immünfenotipik belirteçlerde anlamlı fark saptanmadı. Birinci basamakta en sık uygulanan tedavi protokolü R-CHOP olup, GİS tutulumuna göre tedavi dağılımları arasında istatistiksel fark izlenmedi. Tedavi protokolü ile komplikasyon durumu arasında anlamlı ilişki saptandı; R-CHOP komplikasyonsuz olgularda daha yüksek orandaydı. Komplikasyon gelişen hastalarda sağkalım süresi anlamlı derecede kısaydı. Sonuç: GİS tutulumu olan NHL olgularında, özellikle yüksek dereceli histolojik özellikler ve komplikasyon gelişimi, sağkalımı olumsuz etkileyen temel prognostik faktörler olarak öne çıkmaktadır. Bulgular, erken tanı sürecinde invazyon derinliğinin ve biyokimyasal belirteçlerin değerlendirilmesinin klinik karar verme sürecine katkı sağlayabileceğini ortaya koymaktadır. Gelecekte daha geniş ölçekli ve prospektif olarak tasarlanacak çalışmalar, bu parametrelerin risk gruplarının belirlenmesinde ve tedavi planlarının optimize edilmesinde yol gösterici olacağına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Among the extranodal forms of non-Hodgkin lymphomas (NHL),the gastrointestinal system (GI) is one of the most frequently affected sites. Cases with GI involvement present a heterogeneous profile in terms of histological distribution, tumor invasion depth, likelihood of complication development, and clinical course. In this study, NHL cases with and without GI involvement were compared in terms of clinical, pathological, and laboratory parameters, with the aim of evaluating their effects on complication frequency, prognosis, and treatment response. Materials and Methods: Between June 2020 and November 2024, patients over 18 years of age who were admitted to the Hematology Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital and diagnosed with NHL with GI involvement at the time of diagnosis were retrospectively evaluated. Based on information obtained from patient files, demographic and clinical data, histopathological classification, staging results, laboratory findings, administered treatment protocols, treatment response, and survival data were analyzed. Results: A total of 338 patients were included in the study, with gastrointestinal(GI) involvement detected in 24.6% of cases. Diffuse large B-cell lymphoma was identified as the most common subtype. Patients with GI involvement had significantly lower hemoglobin and albumin levels. The complication rate was markedly higher in patients with GI involvement, with sepsis, gastrointestinal bleeding, obstruction, and perforation being the most frequent complications. The Ki-67 proliferation index was found to be associated with the development of complications, whereas no significant differences were observed in other immunophenotypic markers. R-CHOP was the most frequently administered first-line regimen, and treatment distribution did not differ significantly according to GI involvement. However, a significant association was identified between treatment protocol and complication status; R-CHOP was more frequently used in patients without complications. Survival was significantly shorter in patients who developed complications. Conclusion: In NHL cases with GI involvement, particularly high-grade histological features and the occurrence of complications emerge as key prognostic factors negatively influencing survival. The findings indicate that evaluating invasion depth and biochemical markers at the time of diagnosis may contribute to clinical decision-making. Future large-scale, prospective studies are warranted to clarify the role of these parameters in risk stratification and to guide the optimization of treatment strategies.