Entegre diagnostik laboratuvarında koagülasyon testlerinin otoverifikasyonu için algoritmik yaklaşımlar: Performans, güvenlik ve verimlilik analizi
Algorithmic approaches for autoverification of coagulation tests in an integrated diagnostic laboratory: Performance, safety, and efficiency analysis
  1. Tez No: 974922
  2. Yazar: SALİH ARSLANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN ZENGİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: otoverifikasyon, onay destek sistemi (ODS), koagülasyon testleri, aPTT, fibrinojen, turnaround time (TAT), auto-verification, approval support system (ODS), coagulation tests, aPTT, fibrinogen, turnaround time (TAT)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, koagülasyon testleri (PT, aPTT ve fibrinojen) için laboratuvar bilgi sistemiyle tam entegre çalışan, çok katmanlı kural setlerine dayalı bir otomatik onay (onay destek) sisteminin (ODS) geliştirilmesi, uygulanması ve performansının değerlendirilmesini amaçlamıştır. ODS'nin hem hasta güvenliği hem de laboratuvar iş akış verimliliğine katkısının çok boyutlu olarak incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Merkez ve Acil Laboratuvarlarında yürütülmüştür. Sistem, Roche Cobas t511/t711 analizörlerinden alınan PT, aPTT ve fibrinojen sonuçlarını Infinity ara yazılımı üzerinden değerlendirerek çalışmıştır. ODS algoritmasında delta kontrol (EFLM biyolojik varyasyon verileri), cihaz uyarı bayrakları, HIL (hemoliz– ikter–lipemi) indeksleri, kalibrasyon/İKK geçerliliği, popülasyon temelli onay aralıkları ve panel bütünlüğü esas alınmıştır. Sanal kullanım 16.03.2025'te başlatılmış, 09.07.2025'te canlı faza geçilmiştir. Sistem kararları, manuel tüp incelemesi (altın standart) ve uzman onaylarıyla karşılaştırılmış; Cohen'in kappa testi ile uyum analizi yapılmıştır. Bulgular: Sanal fazda testlerin %62,8'i, canlı fazda %59,3'ü otomatik olarak onaylanmıştır. Tüp bazlı onay oranı sanal fazda %68,9, canlı fazda %66'dır. ODS'nin duyarlılığı %49,7, özgüllüğü %95,9; uzmanların duyarlılığı %1,3, özgüllüğü %99,2 bulunmuştur. ODS–uzman uyumu κ=0,219–0,499 (p<0,001) aralığındadır. TAT medyanı merkez laboratuvarda %11,7, acil laboratuvarda %3,1 oranında azalmıştır. Sonuç: Geliştirilen ODS, yüksek özgüllük ve kabul edilebilir duyarlılık düzeyiyle güvenli, izlenebilir ve standardize bir raporlama süreci sağlamıştır. Sistem, uzman iş yükünü azaltmış, onay süresini kısaltmış ve klinik karar döngüsüne hız kazandırmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to develop, implement, and evaluate the performance of an auto-verification (approval support) system (ODS) based on multilayered rule sets fully integrated with the laboratory information system for coagulation tests (PT, aPTT, and fibrinogen). The system was designed to enhance both patient safety and laboratory workflow efficiency through a comprehensive evaluation. Materials and Methods: The study was conducted at the Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, Central and Emergency Laboratories, affiliated with the University of Health Sciences. The system processed PT, aPTT, and fibrinogen results obtained from Roche Cobas t511/t711 analyzers through the Infinity middleware. The ODS algorithm incorporated delta check limits (based on EFLM biological variation data), instrument alert flags, HIL (hemolysis–icterus–lipemia) indices, calibration/IQC validity, population-based approval ranges, and panel consistency rules. The virtual phase began on March 16, 2025, followed by live implementation on July 9, 2025. System decisions were compared with manual tube inspections (gold standard) and expert approvals, and agreement was analyzed using Cohen's kappa statistics. Results: During the virtual phase, 62.8% of tests were auto-approved, compared to 59.3% in the live phase. Tube-based approval rates were 68.9% and 66.0% for the virtual and live phases, respectively. The sensitivity and specificity of the ODS were 49.7% and 95.9%, while experts demonstrated 1.3% sensitivity and 99.2% specificity. Agreement between the ODS and experts ranged from κ=0.219 to 0.499 (p<0.001). Median TAT decreased by 11.7% in the central laboratory and by 3.1% in the emergency laboratory. Conclusion: The developed ODS provided a safe, traceable, and standardized reporting process with high specificity and acceptable sensitivity. The system reduced expert workload, shortened approval times, and accelerated clinical decision-making cycles.