Okul öncesi eğitiminde çocukların izlenmelerine yönelik teknoloji destekli giysi tasarımları
Technology supported clothing designs for monitoring children in pre-school education
- Tez No: 974945
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE KOCA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Giyim Endüstrisi, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Clothing Industry, Industrial Design, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anaokulları, Elektrikli algılayıcılar, Gerçek zamanlı izleme, Çocuk giysileri, Çocuk gündüz bakım evleri, Özel amaçlı giysi, Kindergartens, Electrically sensors, Real-time monitoring, Children's wear, Child day care centers, Special purpose clothing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moda Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların izlenmesi sırasında yaşanan sorunlara, çözüm önerisi sunacak teknoloji destekli giysi tasarımları oluşturmayı amaçlamaktadır. Eğitimci ve ebeveynlerin karşılaştığı problemler ve teknoloji destekli bir giysiden beklentilerine yönelik verileri toplama, teknoloji entegre edilmiş tasarım süreci planlama- uygulama ve son test olmak üzere birbirini besleyen üç aşamadan oluşan çalışmada katılımcı eylem araştırması deseni benimsenmiştir. Bu kapsamda; nitel gözlemler, 126 ebeveyn ve 22 eğitim personeli ile yürütülen anket çalışmaları ve WGSN trend analizlerinden elde edilen bulgular doğrultusunda estetik ve fonksiyonel gereksinimleri karşılayan teknoloji destekli giysiler tasarlanmış ve prototipleri üretilmiştir. İzlenen döngüsel metodolojinin son aşamasında, prototipler kontrolsüz son test yöntemi ile çocuklar üzerinde test edilmiş ve amaca ulaşma başarısı değerlendirilmiştir. Ulaşılan bulgular, eğitimci ve ebeveynlerin en önemli ortak endişelerinin terleyip üşütme, ateşlenme ve düşme olduğunu; giysi tercihlerinde ise konfor, bakım kolaylığı ve bağımsız giyip çıkarabilme gibi fonksiyonel özelliklerin ön plana çıktığını nicel olarak ortaya koymuştur. Güncel moda trendlerinin (WGSN),“Sürdürülebilirlik”ve“Kullanıcı odaklılık”tasarım yönü dikkate alınarak; her birinde ayrı izleme algılayıcıları entegre edilmiş, teknolojik ve estetik açıdan bütünleşik“Sevimli Robotlar”temalı üç giysi tasarlanmıştır. Üretim sürecinde geliştirilen çift kapamalı güvenliği arttırılmış gizli cep ve estetik omuz detayı gibi yenilikçi çözümlerin, teknolojik donanımı giysiye güvenli ve konforlu bir şekilde entegre ettiği tespit edilmiştir. Kontrolsüz son test sonuçlarında; katılımcıların tamamına yakınının tüm kriterlerde prototipleri“Çok İyi”, tamamının ise potansiyel yüksek fiyatına rağmen giysileri tercih edeceklerini belirtmeleri, geliştirilen tasarımların fonksiyonelliklerinin yanı sıra estetik değere de sahip olduklarını ortaya koymuştur. Sonuç olarak, bu çalışma ile tespit edilen problemlere ve beklentilere, geliştirilen prototiplerle başarılı bir şekilde yanıt verilebildiği kanıtlanmıştır. Çalışma, teknolojik giysilerin geliştirilmesine yönelik kullanıcı odaklı, fonksiyonel ve estetik kaygıları gözeten bir ürün geliştirme modeli sunarak literatüre katkı sağlama ve gelecekteki çalışmalara yol gösterici olması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to create technology-supported clothing designs that offer solutions to the problems encountered during the monitoring of children in preschool educational institutions. A participatory action research design was adopted for the study, which consists of three interconnected stages: collecting data on the problems faced by educators and parents and their expectations from technology-supported clothing; planning and implementing a technology-integrated design process; and final testing. Within this scope, based on the findings from qualitative observations, surveys conducted with 126 parents and 22 educational staff, and WGSN trend analyses, technology-supported clothing that meets aesthetic and functional requirements was designed and its prototypes were produced. In the final stage of the followed iterative methodology, the prototypes were tested on children using an uncontrolled final testing method, and their success in achieving the objective was evaluated. The findings quantitatively revealed that the most significant common concerns of educators and parents are getting chilled after sweating, fever, and falls; and that in clothing preferences, functional features such as comfort, ease of care, and the ability to dress and undress independently are prioritized. Considering current fashion trends (WGSN) and a sustainable and user-centered design direction, three technologically and aesthetically integrated clothing items with a“Cute Robots”theme were designed, each integrated with different monitoring sensors. It was determined that innovative solutions developed during the production process, such as a concealed pocket with a double-closure for enhanced safety and an aesthetic shoulder detail, integrated the technological hardware into the clothing in a secure and comfortable manner. In the uncontrolled final test results, the fact that nearly all participants rated the prototypes as“Very Good”across all criteria, and that all participants stated they would prefer the clothing despite its potential high price, revealed that the developed designs possess aesthetic value in addition to their functionality. In conclusion, it has been demonstrated that the developed prototypes successfully address the problems and expectations identified in this study. The study is significant for its contribution to literature by presenting a User-Centered product development model for technological clothing that considers functional and aesthetic concerns, and for its potential to guide future research.