Diz osteoartritli hastalarda ultrason eşliğinde geniküler sinire uygulanan fenol bloğu ve kortikosteroid-lokal anestezik bloğunun etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of ultrasound-guided phenol block and corticosteroid–local anesthetic block of the genicular nerve in patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 975104
  2. Yazar: RABİA LAYIK ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY AYDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Geniküler Sinir, Fenol, Diz Osteoartriti, Sinir Blokajı, Nöroliz, Genicular Nerve, Phenol, Knee Osteoarthritis, Nerve Block, Neurolysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu randomize kontrollü, çift kör klinik çalışmada, geniküler sinir fenol nörolizinin diz osteoartritli hastalarda ağrı ve fonksiyonel durum üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi ve etkinliğini kortikosteroid-lokal anestezik bloğu ile karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 6 aydan uzun süreli diz ağrısı olan, 50 – 80 yaş arasında, anamnez, fizik muayene ve diz grafileri değerlendirilerek evre 3-4 diz osteoartriti tanısı konan, diagnostik geniküler sinir blokajı ile diz ağrısında NRS'ye göre %50 ve üzeri azalma olan 88 hasta dahil edildi. Hastalar fenol grubu (n=44) ve kortikosteroid-lokal anestezik grubu (KS-LA grubu) (n=44) olmak üzere iki gruba randomize edildi. Fenol grubundaki hastalara 5 ml %6 sulu fenol çözeltisi, KS-LA grubundaki hastalara 2 ml %2'lik lidokain hidroklorür, 1 ml 3 mg betametazon ve 2 ml salin içeren 5 ml'lik karışım opak bant ile kaplı enjektör içerisinde ultrason eşliğinde inferior medial geniküler sinir (İMGS), superior medial geniküler sinir (SMGS) ve superior lateral geniküler sinire (SLGS) eşit hacimde bölüştürülerek uygulandı. Hastalar başlangıçta ve enjeksiyondan 4 ve 12 hafta sonra primer sonuç ölçütü ağrı derecelendirme için kullanılan Nümerik Derecelendirme Ölçeği (NRS), sekonder sonuç ölçütleri olarak Western Ontario and McMaster University Osteoarthritis Index (WOMAC), 6 dakika yürüme testi (6 DYT) ve zamanlı kalk ve yürü testi (ZKYT) ile değerlendirildi. Hastalar, enjeksiyondan sonra ve tüm kontrol vizitlerinde yan etkiler açısından izlendi. Bulgular: Çalışmanın sonucunda; NRS skorlarında, WOMAC skorlarında, 6 DYT ve ZKYT ölçümlerinde başlangıca göre zamanla istatistiksel olarak anlamlı iyileşme görüldü (p<0,05). Ölçütlerde görülen bu değişimler bütün izlem zamanlarında gruplar arasında istatistiksel olarak benzer bulundu (p>0,05). Yan etki olarak en sık enjeksiyon yerinde lokal ağrı gözlendi. Fenol grubunda, KS-LA grubuna kıyasla daha yüksek sıklıkta ve daha uzun süreli lokal ağrı görüldü. Bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,05). Fenol grubunda bir hastada dizestezi, bir hastada ise hipoestezi gözlenirken, bu yan etkiler KS-LA grubunda gözlenmemiştir. Sonuç: Çalışmamızda, kronik ve konservatif tedaviye dirençli evre 3-4 diz osteoartriti olan hastalarda geniküler sinire uygulanan fenol enjeksiyonunun, KS-LA enjeksiyonuna kıyasla hastalıkla ilişkili ağrı, fonksiyonellik ve yürüme mesafesi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. On iki haftalık takip süresi boyunca fenol enjeksiyonu uygulanan grupta, KS-LA enjeksiyonu uygulanan gruba kıyasla daha fazla iyileşme gözlenmemiştir. Elde edilen bulgular, geniküler sinir fenol nörolizinin, KS-LA bloğuna üstünlüğü olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this randomized, controlled, double-blind clinical trial, we aimed to evaluate the effects of genicular nerve phenol neurolysis on pain and functional status in patients with knee osteoarthritis and compare its efficacy with corticosteroid-local anesthetic block. Material and Methods: A total of 88 patients aged between 50 and 80 years, who had knee pain lasting longer than 6 months, were diagnosed with stage 3–4 knee osteoarthritis based on history, physical examination, and knee radiographs, and who experienced a ≥50% reduction in knee pain according to the NRS following diagnostic genicular nerve block, were included in the study. Patients were randomized into two groups: the phenol group (n=44) and the corticosteroid-local anesthetic (CS-LA) group (n=44). Patients in the phenol group received 5 mL of a 6% aqueous phenol solution, while those in the CS-LA group received a 5 mL mixture consisting of 2 mL of 2% lidocaine hydrochloride, 1 mL of 3 mg betamethasone, and 2 mL of saline. The injections were administered under ultrasound guidance into the inferior medial genicular nerve (IMGN), superior medial genicular nerve (SMGN), and superior lateral genicular nerve (SLGN) in equal volumes, using syringes covered with opaque tape to maintain blinding. Patients were assessed at baseline and at 4 and 12 weeks post-injection. The primary outcome measure was pain intensity, evaluated using the Numeric Rating Scale (NRS). Secondary outcome measures included the Western Ontario and McMaster University Osteoarthritis Index (WOMAC), the 6-minute walk test (6MWT), and the timed up-and-go test (TUGT). Patients were monitored for adverse effects following the injection and at all follow-up visits. Results: As a result of the study, statistically significant improvement was observed in NRS scores, WOMAC scores, 6 MWT and TUGT measurements over time compared to baseline (p<0.05). These changes were statistically similar between the groups at all follow-up periods (p>0.05). The most common adverse effect was local pain at the injection site. Local pain was more frequent and prolonged in the phenol group compared to the CS-LA group, and this difference was statistically significant (p<0.05). In the phenol group, one patient experienced dysesthesia and another experienced hypoesthesia, whereas these adverse effects were not observed in the CS-LA group. Conclusion: In our study, the effects of phenol injection applied to the genicular nerve were evaluated in patients with stage 3-4 knee osteoarthritis who were chronic and resistant to conservative treatment, in comparison to CS-LA injection. During the 12-week follow-up period, no significant improvement was observed in the group that received phenol injection compared to the group that received CS-LA injection. The findings indicate that genicular nerve phenol neurolysis is not superior to CS-LA blockade.