Henoch-schönlein vaskülitinde oksidatif hasarın rolü ve renal tutulumu önlemede profilaktik omega-3 kullanımı
The role of oxidative damage in henoch-schonlein vasculitis and prophylactic omega-3 use in preventing renal involvement
  1. Tez No: 975143
  2. Yazar: AYŞEGÜL CEBE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Purpura-Schoenlein-Henoch, Purpura-Schoenlein-Henoch
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Henoch–Schönlein vasküliti (HSV), çocukluk çağının en sık görülen küçük damar vasküliti olup, özellikle akut dönemde inflamasyon ve oksidatif stresin belirginleştiği bilinmektedir. Bu çalışmada, HSV'li çocuklarda oksidatif stres göstergesi olan serum malondialdehit (MDA) düzeylerinin belirlenmesi, bu düzeylerin hastalığın klinik bulguları ile ilişkisinin incelenmesi ve omega-3 yağ asitlerinin MDA üzerine olası etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 2004–2005 yılları arasında kliniğimize başvuran toplam 38 HSV hastası ve 20 sağlıklı kontrol dahil edildi. Tüm hastalar 0., 1., 2. ve 4. haftalarda değerlendirilerek klinik bulguları, laboratuvar sonuçları ve serum MDA düzeyleri kaydedildi. Hastalar aile onamına göre omega-3 kullanan ve kullanmayan olmak üzere iki gruba ayrıldı. MDA düzeyleri Thiobarbituric Acid Reactive Substances (TBARS) yöntemi ile ölçüldü. Böbrek tutulumu idrar tetkikleri ve gerekli durumlarda biyopsi ile değerlendirildi. Bulgular: Başlangıç serum MDA düzeyleri HSV hastalarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.001). Omega-3 kullanan hastalarda 2. haftada MDA düzeylerinde belirgin düşüş saptanırken (p=0.027), omega-3 kullanmayan grupta anlamlı değişiklik görülmedi. Çalışmada böbrek tutulumu oranı %29,8 olup en sık hematüri ve proteinüri şeklinde ortaya çıktı; iki hastada kresentik nefrit saptandı. Omega-3 kullanımının böbrek tutulumunu azaltıcı etkisi gösterilemedi. Sonuç: HSV'de oksidatif stres belirgin biçimde artmakta olup MDA bunun uygun bir biyokimyasal göstergesidir. Omega-3 yağ asitlerinin kısa sürede MDA düzeylerini azaltabildiği görülmüştür. Buna karşın böbrek tutulumu üzerine anlamlı bir etkisi gösterilememiştir. Bu bulgular, HSV'de oksidatif stresin önemini desteklemekte ve antioksidan tedavilerin gelecekteki çalışmalar için potansiyel bir seçenek olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Henoch–Schönlein purpura (HSP) is the most common small-vessel vasculitis in childhood, and increased oxidative stress is thought to play a role in its acute inflammatory process. This study aimed to evaluate serum malondialdehyde (MDA) levels as an indicator of oxidative stress in children with HSP, examine the relationship between MDA and clinical findings, and investigate the potential effects of omega-3 fatty acids on these parameters. Materials and Methods: A total of 38 children diagnosed with HSP and 20 healthy controls were included between 2004 and 2005. All patients were evaluated at weeks 0, 1, 2, and 4. Clinical findings, laboratory results, and serum MDA levels were recorded. Patients were divided into omega-3 users and non-users according to parental preference. Serum MDA levels were measured using the Thiobarbituric Acid Reactive Substances (TBARS) method. Renal involvement was assessed by urinalysis and, when necessary, renal biopsy. Results: Baseline serum MDA levels were significantly higher in HSP patients compared with controls (p<0.001), indicating markedly increased oxidative stress during the acute phase. A significant reduction in MDA levels was observed at week 2 in patients receiving omega-3 supplementation (p=0.027), whereas no significant change was found in the non-supplemented group. Renal involvement occurred in 29.8% of patients, most commonly as hematuria and non-nephrotic proteinuria; crescentic glomerulonephritis was detected in two severe cases. Omega-3 supplementation did not significantly reduce the incidence of renal involvement. Conclusion: Oxidative stress is markedly elevated in childhood HSP, and MDA is a useful biochemical marker reflecting this process. Omega-3 fatty acids appear to reduce oxidative stress in the short term; however, no clear beneficial effect on renal involvement was demonstrated. These findings highlight the role of oxidative stress in HSP and suggest that antioxidant therapies may represent a potential adjunctive option for future clinical studies.