Kisitli sulama koşullarinda potasyum silikat ve mikorizanin çin karanfilinin (dianthus chinensis) gelişimi üzerine etkisi
The effect of potassium silicate and mycorrhiza on the growth of chinese carnation (dianthus chinensis) under limited irrigation conditions
  1. Tez No: 975151
  2. Yazar: AYŞEGÜL AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Su stresi, mikoriza, gübre, bitki gelişimi, biyokütle, morfolojik özellikler, Water stress, mycorrhiza, fertilizer, plant growth, biomass, morphological traits
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma mevsimlik süs bitkileri içerisinde popüler olan Çin Karanfilinin su stresi koşullarında vejetatif ve generatif gelişimini araştırmak amacıyla 2024-2025 yıllarında Malatya Turgut Özal Üniversitesi Battalgazi MYO araştırma ve uygulama seralarında 1 yıl süre ile saksı denemesi olarak yürütülmüştür. Araştırma, kontrollü koşullarda yürütülen saksı denemesi şeklinde tasarlanmış olup, beş farklı uygulama grubu değerlendirilmiştir. Uygulamalar: kontrol, %50 s-gübre, %100 s-gübre, %50 s-mikoriza ve %100 s-mikoriza şeklinde tasarlanmıştır. Deneme alanında 2024 yılında saksılara dikimi yapılmış 51 adet aynı gelişim evresinde karanfil fidesi kullanılmıştır. Deneme tam şansa bağlı blok deneme desenine göre kurulmuştur. Homojen bitkilerden 5 tekerrürlü bloklar oluşturulmuş, sulama konuları bloklara gübreler ise tesadüfe bağlı olarak uygulanmıştır. Bloklara iki farklı sulama konusu belirlenmiş ve 4 günde bir sulanan bitkilere su stresi uygulanmıştır. Ayrıca su stresine dayanımlarını artırabilmek amacıyla strese başlamadan önce potasyum silikat ve mikoriza gübreleri 1 kez uygulanmıştır. Kontrol grubuna hiçbir gübre uygulaması yapılmayıp, tam sulama yapılmış ve stres uygulanmamıştır. Karanfil bitkilerinin çiçeklenme dönemleri gibi fenolojik tarihleri kaydedilmiştir. Deneme sonunda morfolojik ölçümler yapılarak veriler kaydedilmiştir. Denemede bitki boyu, taç iz düşümü, sürgün sayısı, yaprak sayısı, yaprak uzunluğu, çiçek ve tomurcuk sayısı, çiçek çapı, yaş ve kuru ağırlık ile gövde çapı gibi morfolojik parametreler ölçülmüş; elde edilen veriler varyans analizi ve LSD testi ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, %100 s-gübre ve %100 s-mikoriza uygulamaları, bitki gelişimi ve biyokütle üretimi açısından en yüksek değerleri vermiştir. Özellikle %100 s-gübre uygulaması, bitki boyu, yaprak uzunluğu, yaş ve kuru ağırlık gibi parametrelerde anlamlı artış sağlamıştır. %100 s-mikoriza uygulaması ise yaprak sayısı ve taç iz düşümünde öne çıkmıştır. Buna karşılık, %50 doz uygulamaları, özellikle mikoriza açısından yetersiz kalmış ve bitki gelişimini sınırlamıştır. Kontrol grubunun bazı kalite parametrelerinde (çiçek çapı, tomurcuk sayısı) yüksek performans göstermesi, doğal toprak mikrobiyotasının etkisini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, su stresi koşullarında tam doz gübre ve mikoriza uygulamaları, bitki gelişimini destekleyici etkiler göstermiştir. Bu nedenle, kuraklık riski taşıyan bölgelerde bu tür uygulamaların birlikte ve dengeli şekilde kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the vegetative and generative development of the popular seasonal ornamental plant, Chinese carnation (Dianthus chinensis), under water stress conditions. The experiment was carried out over the course of one year (2024–2025) as a pot trial in the research and application greenhouses of Malatya Turgut Özal University, Battalgazi Vocational School of Higher Education. The research was designed as a controlled pot experiment, evaluating five different treatment groups: control (no application), 50% of ET with fertilizer, 100% of ET with fertilizer, 50% fo ET with mycorrhiza, and 100% of ET with mycorrhiza. In 2024, a total of 51 seedlings at the same growth stage were planted in pots. The experimental setup followed a randomized block design with five replications of homogeneous plants. Irrigation treatments were randomly assigned to blocks, and fertilizer applications were randomized within the blocks.Two different irrigation regimes were applied, and water stress was imposed at four-day intervals. To enhance plant resistance to water stress, potassium silicate and mycorrhizal fertilizers were applied once before the onset of stress. The control group received full irrigation without any fertilizer or water stress. Phenological data, such as flowering periods, were recorded throughout the experiment. At the end of the experiment, all morphological measurements were recorded. The parameters measured included plant height, branch diameter, number of shoots, number of leaves, leaf length, number of flowers and buds, flower diameter, fresh and dry weight, and stem diameter. The data were statistically analyzed using analysis of variance and the Least Significant Difference (LSD) test. Findings indicated that the 100% fertilizer and 100% mycorrhiza applications yielded the highest values in terms of plant growth and biomass production. In particular, the 100% fertilizer application significantly increased plant height, leaf length, fresh weight, and dry weight. The 100% mycorrhiza application were seemed to perfome better in terms of leaf number and crown diameter. In contrast, the 50% dose applications, especially of mycorrhiza, were insufficient and limited plant development. The control group showed high performance in some quality parameters (such as flower diameter and bud number), highlighting the influence of natural soil microbiota. In conclusion, full-dose fertilizer and mycorrhiza applications demonstrated supportive effects on plant growth under water stress conditions. Therefore, in regions at risk of drought, the combined and balanced use of such applications is recommended.