Ratlarda external nitrik oksit (NO) uygulamasının yara iyileşmesine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of external nitric oxide (NO) application on wound healing in rats
  1. Tez No: 975259
  2. Yazar: SİNAN TOPUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SIDDIKA ERSOY, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE KOCABIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Hastalıkları, Hemşirelik, Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Internal diseases, Nursing, Medical Ecology and Climatology
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, Yara iyileşmesi, Nitric oxide, Wound healing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Preklinik, in vivo ve deneysel olarak tasarlanmış olup laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmiş olan bu çalışmanın amacı; yara modeli oluşturulan ratlarda yara iyileşmesini hızlandırmak, yaranın iyileşmesini sağlamak ve kötüleşmesini engellemek için NO uygulamasının (inhaler, topikal ve inhaler+topikal) etkisini, spontan iyileşen yaralarla karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya başlamak için Süleyman Demirel Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu'ndan izin alınmıştır. Çalışma kapsamında 28 adet rat rastgele dört gruba ayrılmıştır. Birinci gruba sadece inhaler NO (Grup İ), ikinci gruba sadece yara üzerine topikal NO (Grup T), üçüncü gruba kombine olarak hem inhaler hem topikal NO (Grup İ+T), uygulanırken dördüncü grup kontrol grubu (Grup K), olarak belirlenmiştir. Tüm gruplardan 5. 10. ve 15. günlerde alınan doku örnekleri optimal protokollerden geçirilmiş Hematoksilen&Eozin (H&E) ve Masson Trikrom (MT) boyamaları yapılarak histopatolojik olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak da yorumlanmıştır. Bulgular: Topikal ve kombine NO uygulamalarının, inflamasyonun daha erken ortadan kalkmasını sağladığı ve rejeneratif/remodeling fazlarını da anlamlı şekilde hızlandırdığı gözlemlenmiştir. İyileşme sürecinin sıralaması, Grup İ+T > Grup T > Grup İ > Grup K şeklinde saptanmıştır. Sonuç: NO'nun yara iyileşmesini destekleyici etkileri olduğu görülmekle birlikte, bu etkinin optimum doz ve uygulama yoluna bağlı olduğu da görülmektedir. Özellikle topikal ve kombine uygulamaların rejeneratif/ remodeling süreçlerde daha etkili olduğu saptanmıştır. NO'nun tedavi edici potansiyelinin klinik uygulamalara aktarılabilmesi için dozaj, uygulama süresi ve farmakokinetik parametrelerinin dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this preclinical, in vivo, and experimentally designed study conducted under laboratory conditions is to compare the effects of NO application (inhaler, topical, and inhaler+topical) on wound healing, promoting wound healing, and preventing wound deterioration in rats with wound models, compared to spontaneously healing wounds. Materials and Methods: Permission was obtained from the Local Ethics Committee for Animal Experiments at Süleyman Demirel University to initiate the study. A total of 28 rats were randomly divided into four groups. The first group received only inhaled NO (Group I), the second group received only topical NO applied to the wound (Group T), the third group received a combination of both inhaled and topical NO (Group I+T), and the fourth group served as the control group (Group K). Tissue samples were collected from all groups on days 5, 10, and 15, processed using optimal protocols, and histopathologically evaluated using Hematoxylin&Eosin (H&E) and Masson's Trichrome (MT) staining. The obtained data were also statistically analysed. Findings: Topical and combined NO applications were observed to facilitate earlier resolution of inflammation and significantly accelerate the regenerative/remodelling phases. The sequence of the healing process was determined as Group I+T > Group T > Group I > Group K. Conclusion: Although NO was found to have supportive effects on wound healing, it was also observed that this effect depends on the optimal dose and route of administration. In particular, topical and combined applications were found to be more effective in regenerative/remodelling processes. For the therapeutic potential of NO to be transferred to clinical applications, dosage, application duration, and pharmacokinetic parameters must be carefully evaluated.