Çocuklarda besin tolerasyon zamanı ile tam kan parametreleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between food tolerance time and complete blood parameters in children
  1. Tez No: 975431
  2. Yazar: MAHMUT SEYFEDDİN ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAŞAR ÖZKARS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, besin alerjisi, tolerans, tam kan parametreleri, NLR, IgE, Child, food allergy, tolerance, complete blood count, NLR, IgE
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, çocukluk çağında besin alerjisi tanısı almış hastalarda besin tolerasyonu gelişim zamanı ile tam kan parametreleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji Polikliniği'ne Ağustos 2021 – Ağustos 2024 tarihleri arasında başvuran, 0–18 yaş aralığında besin alerjisi tanısı almış 2234 çocuk retrospektif olarak incelendi. Çalışmada tam kan parametreleri (WBC, NEU, EOS, LYM, PLT, HGB, NLR, ELR, PLR, IgE/EOS, EOS/IgE) ile besin tolerasyon gelişim zamanı arasındaki ilişkiler değerlendirildi. Veriler SPSS 25 programı kullanılarak analiz edildi. Normal dağılıma uymayan değişkenler için non-parametrik testler (Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis H, Dunn Post-Hoc Bonferroni) uygulandı ve p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların %54,6'sı erkekti. En sık görülen semptom cilt bulguları (%75,2) olup bunu gastrointestinal (%38,7) ve solunumsal (%25,5) semptomlar izledi. Süt ve yumurta alerjisi olanlarda EOS ve NLR değerleri anlamlı olarak farklıydı (p<0,05). Çoklu semptomlu olgularda Total IgE, NLR ve EOS/IgE oranları anlamlı düzeyde yüksekti (p<0,001). Erkek cinsiyette Total IgE değerleri kızlara göre daha yüksek bulundu (p<0,05). Çoklu alerjisi olan çocuklarda tanı alma süresi anlamlı şekilde uzundu (p=0,002). Sonuç: Çalışmamız, besin alerjili çocuklarda tam kan parametrelerinin alerjik inflamasyonun sistemik aktivitesini ve tolerans gelişim sürecini yansıtabileceğini göstermektedir. Özellikle NLR, ELR ve IgE/EOS oranlarının klinik seyri öngörmede potansiyel biyobelirteçler olarak değerlendirilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between the time of developing food tolerance and complete blood count (CBC) parameters in children diagnosed with food allergy. Materials and Methods: A total of 2,234 children aged 0–18 years who were diagnosed with food allergy and followed at the Pediatric Immunology and Allergy Clinic of the University of Health Sciences Ümraniye Training and Research Hospital between August 2021 and August 2024 were retrospectively analyzed. CBC parameters (WBC, NEU, EOS, LYM, PLT, HGB, NLR, ELR, PLR, IgE/EOS, EOS/IgE) were evaluated in relation to the time of tolerance development. Statistical analyses were performed using SPSS 25.0 software. Nonparametric tests (Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis H, and Dunn–Bonferroni post hoc) were applied for non-normally distributed variables, and a p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: Of the participants, 54.6% were male. The most common clinical presentation was skin symptoms (75.2%), followed by gastrointestinal (38.7%) and respiratory (25.5%) manifestations. Eosinophil (EOS) and neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) values differed significantly in children with cow's milk and egg allergy (p<0.05). Total IgE, NLR, and EOS/IgE ratios were significantly higher in patients with multiple symptoms (p<0.001). Total IgE levels were higher in boys compared to girls (p<0.05). The duration to diagnosis was significantly longer in patients with multiple food allergies (p=0.002). Conclusion: Our findings suggest that CBC-derived parameters may reflect systemic allergic inflammation and tolerance development processes in children with food allergies. Particularly, NLR, ELR, and IgE/EOS ratios may serve as potential biomarkers for predicting the clinical course and tolerance acquisition.