Kabul ve kararlılık terapisi odaklı psikoeğitim programının anne babası boşanmış ergenlerin bilişsel esneklik ve öfke düzeylerine etkisi
The effect of acceptance and commitment therapy-focused psychoeducational program on cognitive flexibility and anger levels of adolescents with divorced parents
- Tez No: 975477
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BARBAROS YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel Esneklik, Öfke, Kabul ve Kararlılık Terapisi, Cognitive Flexibility, Anger, Acceptance and Commitment Therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada kabul ve kararlılık terapisi odaklı psikoeğitim programı geliştirilmesi, anne babası boşanmış ergenlerin bilişsel esneklik ve öfke ön-test son-test puanları üzerinde geliştirilen programın etkililiğinin deneysel olarak sınanması amaçlanmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenini Kabul ve Kararlılık Terapisi Odaklı Psikoeğitim Programı oluştururken bağımlı değişkenini ise ergenlerin bilişsel esneklik ve öfke düzeyleri oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Konya Çumra' da öğrenim gören, anne babası boşanmış lise öğrencileri oluşturmaktadır. Ön-test, son-test ve izleme testlerinden oluşan deneysel desene göre yapılan bu çalışmada bir deney ve bir kontrol grubu oluşturulmuştur Araştırma deney grubu 11 ve kontrol grubu 11 olmak üzere toplam 22 öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışmanın deney grubuna 10 hafta boyunca haftada bir oturum olacak şekilde araştırmacı tarafından hazırlanan kabul ve kararlılık terapisi odaklı psikoeğitim programı uygulanmış, kontrol grubuna ise herhangi bir deneysel işlem uygulanmamıştır. Öğrencilere Kişisel Bilgi Formu, Bilişsel Esneklik Ölçeği, Sürekli Öfke (SL-Öfke) ve Öfke İfade Tarz (Öfke-Tarz) Ölçeği uygulanmıştır. Veriler SPSS 25.0 paket programından faydalanılarak analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin analizleri için, gruplar arası karşılaştırmada Mann Whitney U Testi kullanılırken grup içi karşılaştırmalarda Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ergenlerin bilişsel esneklik ve öfke kontrolü alt boyutunda ön test-son test puanları arasında anlamlı bir farklılığın olduğu belirlenmiştir. Deney ve kontrol grupları arasında uygulama sonrası bilişsel esneklik ve öfke kontrol düzeylerinde anlamlı bir farklılık olduğu ve deney grubuna yapılan uygulamanın bilişsel esneklik ve öfke kontrol ön-test son-test puanları arasında etkili olarak anlamlı bir farklılık yarattığı belirlenmiştir. Programın tamamlanmasından üç ay sonra yapılan izleme testi ölçümlerinde de etkinin devam ettiği bulunmuştur. Araştırma bulguları ilgili alanyazın kapsamında tartışılarak sonuç ve önerilerde bulunulmuştur. Çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda Kabul ve Kararlılık Terapisi Psikoeğitim Programının, anne babası boşanmış ergenlerin bilişsel esneklik ve öfke kontrol düzeylerini artırmada etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to develop an Acceptance and Commitment Therapy (ACT)-based psychoeducation program aimed at enhancing cognitive flexibility and reducing anger levels among adolescents with divorced parents, and to empirically evaluate the effectiveness of the developed program. The independent variable of the study is the ACT-based psychoeducation program, while the dependent variables are the cognitive flexibility and anger levels of the adolescents. The study sample consists of high school students with divorced parents, studying in Konya Çumra during the 2023-2024 academic year. The experimental design includes pre- test, post-test, and follow-up tests. An experimental group and a control group were formed for this study, comprising a total of 22 students, with 11 students in each group. The ACT-based psychoeducation program, prepared by the researcher, was administered to the experimental group over a period of 10 weeks, with one session per week, while no experimental intervention was applied to the control group. Participants were administered the Personal Information Form, Cognitive Flexibility Scale, State-Trait Anger Expression Inventory (STAXI), and Anger Expression Style Scale. Data were analyzed using the SPSS 25.0 software package. The Mann-Whitney U Test was employed for inter-group comparisons, while the Wilcoxon Signed Ranks Test was used for intra-group comparisons. The analyses revealed a significant difference between the pre-test and post-test scores in the sub- dimensions of cognitive flexibility and anger control among the adolescents. It was determined that there was a significant difference in cognitive flexibility and anger control levels between the experimental and control groups post-intervention, and that the intervention administered to the experimental group created a significant difference between the pre-test and post-test scores of cognitive flexibility and anger control. Follow-up test measurements conducted three months after the completion of the program indicated that the effect persisted. The findings of the study were discussed within the context of the relevant literature, and conclusions and recommendations were provided. Based on the findings of the study, it can be concluded that the ACT Psychoeducation Program is effective in enhancing cognitive flexibility and anger control levels among adolescents with divorced parents.