Çocuk diş hekimliği preklinik eğitiminde haptik sanal gerçeklik simülasyon araçlarının kullanımları hakkında öğrencilerin bakış açısının değerlendirilmesi
Evaluation of students' perspectives on the use of haptic virtual reality simulation systems in pediatric dentistry preclinical education
  1. Tez No: 975553
  2. Yazar: MELİKE ZEYNEP ÇAPOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM YOĞURUCU DEĞERLİ, DOÇ. DR. BANU ÖTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Diş Hekimliği, Health Education, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş hekimliği eğitimi, Education-dental
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuk diş hekimliği preklinik eğitiminde kullanılan haptik sanal gerçeklik simülatörlerinin (HSGS) öğrenciler tarafından değerlendirilmesini incelemektir. Çalışmada cihazın eğitsel katkısı, gerçekçiliği, ergonomisi ve motor becerilere etkisi gibi boyutlarda öğrenci algıları araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya diş hekimliği fakültesinde öğrenim gören üçüncü sınıf öğrencilerinden 68 kişi katılmıştır. Katılımcılara, HSGS deneyimlerinin ardından 14 maddelik Likert tipi ölçek içeren çevrim içi anket uygulanmıştır. Güç analizi sonucunda örneklem büyüklüğü için minimum 65 katılımcının yeterli olduğu belirlenmiştir. Veriler IBM SPSS v23 programı ile analiz edilmiştir. Normal dağılıma uygunluk Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testleriyle değerlendirilmiş; gruplar arası karşılaştırmalarda Mann-Whitney U, kategorik değişkenlerde Fisher's Exact testi kullanılmıştır. Ölçeğin iç tutarlılığı Cronbach's alfa katsayısı ile incelenmiştir. Bulgular: Öğrenciler, HSGS'nin beceri gelişimi, özgüven ve öğrenmeye katkısını olumlu değerlendirmiştir. Gerçekçilik ve ergonomi boyutlarında yüksek memnuniyet bildirilmiştir. Cinsiyete göre anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Ölçeğin Cronbach's alfa katsayısı 0,89 bulunmuştur. Sonuç: Haptik sanal gerçeklik simülatörleri, çocuk diş hekimliği preklinik eğitiminde öğrencilerin beceri gelişimi, motivasyonu ve özgüvenine önemli katkılar sağlamaktadır. Ayrıca standardize eğitim olanağı sunarak geleneksel yöntemlere güçlü bir alternatif oluşturmaktadır. Bulgular, HSGS'nin diş hekimliği müfredatına entegrasyonunun gerekliliğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate dental students' perceptions of haptic virtual reality simulators (HVRS) used in pediatric dentistry preclinical education. Specifically, students' views were examined in terms of educational contribution, realism, ergonomics, and impact on motor skill development. Materials and Methods: The study included 68 third-year dental students. After their experience with HVRS, participants completed an online questionnaire consisting of 14 Likert-type items. A power analysis indicated that a minimum of 65 participants would be sufficient for the study. Data were analyzed using IBM SPSS v23. Normality was assessed with Kolmogorov–Smirnov and Shapiro–Wilk tests. The Mann–Whitney U test was used for intergroup comparisons, and Fisher's Exact test for categorical variables. The internal consistency of the scale was examined using Cronbach's alpha coefficient. Results: Students reported positive perceptions regarding the contribution of HVRS to skill development, self-confidence, and learning. High satisfaction levels were also observed in the dimensions of realism and ergonomics. No significant gender differences were found (p>0.05). The Cronbach's alpha coefficient of the scale was 0.89. Conclusion: Haptic virtual reality simulators provide significant benefits in enhancing students' skills, motivation, and confidence in pediatric dentistry preclinical education. Moreover, by offering standardized learning opportunities, they represent a strong alternative to traditional teaching methods. These findings support the integration of HVRS into dental education curricula.