Model for offset planning and management in Turkish defense industry
Türk Savunma Sanayii'nde Offset projelerinin planlanması ve yönetimi için bir model önerisi
  1. Tez No: 97556
  2. Yazar: SUAT KIZILÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. M. ATİLLA ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Milli savunma, birleştirilmiş matematiksel model, analatik hiyerarşi prosesi, hedef programlama, offset. xnı, National Defence, integrated mathematical model, goal programming, analytic hierarchy process, offset. xn
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Milli Savurana faaliyetleri, bir ülkenin bağımsızlığının tesisi ve devamlılığı sağlaması açısından oldukça önemlidir. Türkiye sürekli karışıkların, savaşların yaşandığı oldukça tehlikeli bir bölgenin ortasında yer almaktadır. Dolayısıyla Türkiye'nin savunma harcamalarına oldukça büyük bir pay ayırması, Milli Savunması açısından oldukça hayati öneme sahiptir. Bunu sağlayacak, her an göreve hazır, modern bir odru kurmak ve bunun devamını sağlamak oldukça yüksek maliyetli bir faaliyet olup ekonomi üzerinde negatif etkileri kaçınılmazdır. Bu durum Türkiye'nin sınırlı ekonomik kaynakalnnı oldukça etkili kullanması zorunluluğunu ortaya çıkartmaktadır. İşte burada karşımıza, hem ulusal savunmamızı hemde savunma sanayimiz açısından oldukça önemli bir olgu olan Offset çıkmaktadır. Kendi savunma sanayimizi oluşturmak ve savunma maliyetlerini azaltmak için bir önlem olan offset, çelişkili ve oldukça fazla lan hedeflerinden dolayı planlanması ve yönetilmesi oldukça zordur. Satıcı firma, alıcı ülke ve taraf firma hükümetinin ayn ayrı hedeflerinin olması bu zorluğu artırmaktadır. Bu çalışmada önce Türk Savunma sanayii ve dünyadaki offset ugulamaln incelenecektir. Daha sonra Analatik Hiyerarşi Prosesi ve Hedef Programlama metodlan kullanılarak Çoklu Karar Verme Modeli oluşturulacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT National defence is very important for the independence and existence of a free country. This issue becomes more important for Turkey, due to its location at the center of a region historically characterized by instability and very dangerous. That's why Turkey is to increase her defense expenditures for self-protection and survival. But constituting, sustaining and maintaining deterrent Armed Forces both at a high state of rediness and with the necessary and proper equipment is extremely costly and can have quite a negative effect on the economy. Therefore, the efficient use of Turkey's limited resources has become imperative. From this point of view, the provision of offset activities become extremely important factors for Turkey's national defence and defence industry. Management of a win- win offset package is very complex, because of the multiple and conflicting objectives that surrounding offset decision. The goals are different between the selling company, the buying country, and associated governments. Complicated and difficult to balance, many subgoals and factors remain hidden in the attempt to offer a responsive offset package. These factors may result in costly mistakes for the selling company or lost opportunities for the buying country. The purpose of the research to overwiev, firstly, the offset applications of Turkish Defence Industry and other countries; to propose, secondly, a model which will include multiple conflicting goals with inconsistent units requiring priorities. Integration of AHP and GP will be used to obtain an integrated mathematical model. Goal Programming (GP) is one solution procedure that can effectively solve such conflicts for developing an offset package. The AHP decomposition identifies priorities and weights to assign to GP objectives. The output of the AHP provides input to the traditional GP problem