Finansal yeniliklerin yeşil ürünlere etkileri üzerine bir inceleme
A study on the effects of financial innovations on green products
- Tez No: 975634
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR GÖVDERE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğal çevre, Kentsel çevre, Kullanılabilir enerji, Sürdürülebilir enerji, Yenilenebilir enerji, Yenilenebilir enerji kaynakları, Yeşil enerji, Natural environment, Urban environment, Available energy, Sustainable energy, Renewable energy, Renewable energy resources, Green energy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Çevre duyarlılığının artmasıyla birlikte yeşil ürün kavramı gündeme gelmiş ve bu kavram zamanla yenilikçi finans sektöründe somut ürünlere dönüşmüştür. Çalışmanın ilk bölümünde yeşil ürün kavramı, geleneksel ürünlerden farkları, türleri, sınıflandırmaları ve yenilenebilir enerji ile ilişkisi ele alınmış; AB Yeşil Mutabakatı, Paris Anlaşması ve çevresel etiketleme sistemleri gibi uluslararası düzenlemelerin etkileri değerlendirilmiştir. Ayrıca, yeşil inovasyon ve çevresel Ar-Ge yatırımlarının sürdürülebilirliğe katkısı incelenmiştir. İkinci bölümde, yeşil finans kavramı ve finansal yenilikler kapsamında yeşil dönüşümün finansal altyapısı analiz edilmiş; yeşil krediler, tahviller ve çevre dostu dijital finans araçları ile çevresel vergilendirme ve karbon fiyatlandırma mekanizmaları değerlendirilmiştir. Uygulama kısmında, Malmquist Data Envelopment Analysis (DEA) ve Total Factor Productivity (TFP) yöntemleri ile AB'ye üye 22 ülke ve Türkiye'nin çevre dostu teknoloji verimliliği incelenmiştir. İlk modelde çevre dostu teknolojiler çıktı, finansal gelişmişlik, GSYH, çevre vergileri ve enerji tüketimi girdi olarak alınırken; ikinci modelde karbon emisyonları istenmeyen çıktı olarak eklenmiştir. Sonuçlar, ülkeler arası etkinlik farklarını ve finansal gelişmişliğin bu verimlilik üzerindeki etkisini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, yeşil ürünlerin finansal sistemle ilişkisini teorik ve ampirik yönleriyle inceleyerek sürdürülebilir ekonomi politikalarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With increasing environmental awareness, the concept of green products has come to the fore, and over time, this concept has evolved into tangible products in the innovative finance sector. The first part of the study explores the concept of green products, their differences from traditional products, their types, classifications, and their relationship with renewable energy. The impacts of international regulations such as the EU Green Deal, the Paris Agreement, and environmental labeling systems are evaluated. The contribution of green innovation and environmental RveD investments to sustainability is also examined. The second part analyzes the financial infrastructure of green transformation within the context of green finance and financial innovations. Green loans, bonds, environmentally friendly digital finance instruments, as well as environmental taxation and carbon pricing mechanisms are evaluated. In the application part, the environmentally friendly technology efficiency of 22 EU member states and Turkey is examined using Malmquist Data Envelopment Analysis (DEA) and Total Factor Productivity (TFP) methods. In the first model, environmentally friendly technologies are used as outputs, financial development, GDP, environmental taxes, and energy consumption as inputs, while in the second model, carbon emissions are added as undesirable outputs. The results reveal efficiency differences across countries and the impact of financial development on this efficiency. This study aims to contribute to sustainable economic policies by examining the relationship between green products and the financial system from both theoretical and empirical perspectives.