Güneş enerjisi sistemlerinde gelişmiş mppt teknolojisi
Advanced mppt technology in solar energy systems
  1. Tez No: 975701
  2. Yazar: YASEMİN ALTINOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT LÜY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gri kurt optimizasyon algoritması, Grey wolf optimizer algorithm
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, fotovoltaik (PV) sistemlerin enerji üretim verimliliğini artırmak amacıyla, maksimum güç noktası izleme (MPPT) algoritmalarının performanslarını analiz etmektedir. Güneş enerjisi sistemlerinde klasik MPPT tekniklerinin sınırlı takip doğruluğu ve dinamik çevre koşullarına adaptasyon eksikliği, daha güçlü ve zekâ tabanlı yöntemlerin kullanımını zorunlu hale getirmiştir. Bu kapsamda, Parçacık Sürü Optimizasyonu (PSO), Gri Kurt Optimizasyonu (GWO) ve Guguk Kuşu Arama (CS) algoritmaları teorik olarak modellenmiş, MATLAB/Simulink ortamında uygulamaya alınarak klasik yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Tezde, sabit çevresel koşullar (1000 W/m² ışınım, 25 °C sıcaklık) altında geliştirilen Boost tipi DC-DC dönüştürücü üzerinden MPPT algoritmaları entegre edilmiş, her bir algoritma yakınsama süresi, izleme doğruluğu, kararlı durum performansı ve çıkış gücü gibi temel metrikler açısından analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, gelişmiş metasezgisel algoritmaların klasik yöntemlere kıyasla daha hızlı, daha kararlı ve daha verimli çalıştığını ortaya koymuştur. Araştırma, PV sistemlerde gerçek zamanlı izleme doğruluğunu artıracak algoritmik yaklaşımların, sürdürülebilir enerji üretimi açısından ne derece kritik olduğunu göstermektedir. Ayrıca, bu çalışma gelecekte hibrit yapay zekâ algoritmalarının MPPT sistemlerine entegre edilmesine yönelik önemli bir altyapı ve kıyaslama zemini sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates advanced Maximum Power Point Tracking (MPPT) algorithms to enhance the energy conversion efficiency of photovoltaic (PV) systems. Traditional MPPT methods, such as Perturb & Observe and Incremental Conductance, exhibit limitations in tracking accuracy and dynamic adaptability under varying environmental conditions, prompting the need for more intelligent and robust optimization approaches. In this context, metaheuristic algorithms including Particle Swarm Optimization (PSO), Grey Wolf Optimization (GWO), and Cuckoo Search (CS) were mathematically modeled and implemented in MATLAB/Simulink environment. Their performance was comparatively evaluated against conventional techniques. A Boost-type DC-DC converter was designed and integrated with the MPPT algorithms under standard test conditions (1000 W/m² irradiance, 25 °C temperature). Each algorithm was assessed based on convergence speed, tracking accuracy, steady-state behavior, and output power efficiency. The results demonstrate that advanced MPPT methods outperform traditional techniques in terms of responsiveness, global optimality, and stability. This study highlights the critical role of advanced optimization algorithms in improving the real-time performance of PV systems and sustaining reliable energy production. Moreover, it provides a methodological benchmark and simulation framework for future research on hybrid AI-based MPPT control strategies.