Robust hazard rate estimation for censored samples
Sansürlü örneklemde sağlam tehlike oranı tahmini
  1. Tez No: 975700
  2. Yazar: LEVENT SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ SÜRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik, Parametre tahmini, Sağkalım analizi, Reliability, Parameter estimation, Survival analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
Özet
Güvenilirlik veya yaşam süresi analizlerinde, genellikle istenmeden oluşan sansürleme sonucu eksik verilerle karşılaşılabilir. Bu tür sansürlemeler tip II (bilgi içermeyen) sansürleme olarak adlanldırılır ve klasik yöntemlerin kullanıldıgı analiz sonuçla- rını etkileyebilir. Bu çalışma, böyle durumlarda Degiştirilmiş Maksimum Olabilirlik (MML) yaklaşımı ile yer ve ölçek dagılımlarında sansürleme ve dağılım yapısından bagımsız sağlam tahminler elde edilir. Elde edilen tahminler, gözlemlenen sıralı ista- tistikler üzerinde aralık yöntemi ile sansürlenmiş veriyi tahmin etmek için kullanılır. Önerilen dogrusallaştırma (linearizasyon) yaklaşımı ile, gelecekteki sansürlü sıralı is- tatistikler güvenilir ve kolay bir şekilde tahmin edilebilir. Son olarak, hem sansürlü hem de sansürsüz veri kısımlarında beklenen olay için tehlike oranı (hazard rate) tahminlemek için, tahminlenen parametreler zamana baglı oransal değişimi doğrusal hale getirmede kullanılır. Bu yöntem sonucu elde edilen bulgular, zamana degişimine dayanıklı olup, verinin uç noktalarında ve orta kısımlarında iyi performans göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In reliability or survival analysis, it is possible that one comes across incomplete data that is often a result of unintended censoring. These types of censoring are called type II (non-informative) censoring and are effective on the outcome of the analysis where regular and traditional methods are used. This study, focusing on censored cases, utilizes parameter estimation method of Modified Maximum Likelihood (MML) estimation to obtain censoring and distribution robust estimates on location-scale type families of data. The estimates often show little to no bias regardless of the sample size or the censoring and can be generalized over most location-scale families of distributions. The obtained estimates are then used to predict the censored partition of the data by proposing a linearization approach. The future order statistics are estimated reliably and easily and finally, to approximate the hazard rate for the failure or the expected event on both the censored and the uncensored portions of the data, the estimated location and scale parameters are used in linear interpolation to linearize the change over time. The results obtained from the interpolation are robust to varying time, and are well-performing in tails as well as middle-grounds of the data.