Çocuk sahibi çiftlerin duygusal zeka düzeylerinin ilişki doyumuna etkisi
The effect of emotional intelligence levels of couples with children on relationship satisfaction
  1. Tez No: 975786
  2. Yazar: HİLAL ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN OZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Planlaması, Family Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, İlişki Doyumu, Evli Çiftler, Çocuklu Çiftler, Emotional Intelligence, Relationship Satisfaction, Married Couples, Couples with Children
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada evli ve çocuk sahibi çiftlerin duygusal zeka düzeylerinin ilişki doyumlarına etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Araştırma İstanbul ilinde yaşayan 25-50 yaş aralığında en az bir çocuğu olan ve halen evli olan 150 bireylerin duygusal zeka düzeylerinin ilişki doyumlarına etkisi incelenmesi amaçlanmıştır. Katılan bireylerin duygusal zekâ düzeylerini belirlemek için Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği; ilişki doyumlarını belirlemek için İlişki Doyum Ölçeği; demografik özelliklerini belirlemek için de Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre kadınların duygusal zeka düzeylerinin erkeklerin duygusal zeka düzeyine göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Erkek ve kadınların ilişki doyum düzeyleri bakımından istatiksel olarak anlamlı bir farklılıklarının olmadığı bulunmuştur.Evli ve çocuk sahibi erkek ve kadınların ilişki doyum düzeylerinin artması ile duygusal zeka düzeylerinin artması arasında pozitif yönlü bir artış olduğu bulunmuştur. Evlilik yıllarının duygusal zeka üzerinde anlamlı bir farklılık göstermediği ve ilişki doyumunun evlilik süresinden bağımsız olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effect of emotional intelligence levels on relationship satisfaction of married couples with children. The aim of the research was to examine the effect of emotional intelligence levels on relationship satisfaction of 150 individuals who are currently married and have at least one child between the ages of 25-50 living in Istanbul. Schutte Emotional Intelligence Scale to determine the emotional intelligence levels of participating individuals; Relationship Satisfaction Scale to determine relationship satisfaction; Personal Information Form was used to determine demographic characteristics. According to the results of the research, it was observed that women's emotional intelligence levels were significantly higher than men's emotional intelligence levels. It was found that there was no statistically significant difference between men and women in terms of relationship satisfaction levels. It was found that there was a positive increase between the increase in the relationship satisfaction levels of married men and women with children and the increase in their emotional intelligence levels. It was concluded that the years of marriage did not show a significant difference on emotional intelligence and that relationship satisfaction was independent of the duration of marriage.