Akdeniz tipi beslenme uygulayan online ve yüz yüze danışanlarda DASS-42,kabızlık durumu ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of DASS-42,constipation status and feeding habits in online and face-to-face clients using Mediterranean diet
  1. Tez No: 975919
  2. Yazar: MÜRÜVVET EDA ŞENBERBER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLAYDA ALTUNCEVAHİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz Diyeti, Depresyon, Anksiyete, Stres, Konstipasyon, Mediterranean Diet, Depression, Anxiety, Stress, Constipation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Akdeniz diyeti, sağlık yararları bilimsel olarak kanıtlanmış, fitokimyasal bileşenler açısından zengin bir beslenme modelidir. Vücuttaki sistemler üzerinde olumlu etkiler göstermesinin yanı sıra, depresyon ve konstipasyonla ilişkili mikro besin öğelerinin alımını desteklemektedir. Bu çalışma, katılımcıların ruh hali, konstipasyon düzeyleri ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimi değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Ağustos–Eylül 2024 döneminde özel bir klinikteki, 30'u yüz yüze ve 30'u online danışmanlık alan toplam 60 birey çalışmaya dâhil edilmiştir. Katılımcılar 1 ay boyunca takip edilmiş ve bu sürede Akdeniz diyetine dayalı beslenme müdahalesi uygulanmıştır. Katılımcıların ruh hâli Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (DASS-42), beslenme alışkanlıkları mikro besin tüketim kayıtları ve konstipasyon düzeyleri Konstipasyon Ciddiyet Ölçeği (KCÖ) ile değerlendirilmiş; tüm ölçümler ön test ve son test olarak online ve yüz yüze gruplarda ayrı ayrı uygulanmıştır. Her iki grupta depresyon, anksiyete, DASS-42 toplam puanı ve konstipasyon alt boyutlarında ön test–son test karşılaştırmalarında anlamlı iyileşmeler görülmüştür (p<0,05). Mikro besinlerin, önerilen günlük alım( RDA) düzeylerine göre, kobalamin (B12) vitamini son testte (p=0,044), C vitamini ön testte (p=0,005) ve çinko son testte (p=0,046) gruplar arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Online grupta hafif yüksek çinko alımına sahip bireylerde konstipasyon alt boyutu puanları daha yüksek bulunmuş (p<0,05); yüz yüze grupta ise B12 vitamini düzeylerine göre kalın bağırsak tembelliği (p=0,043) ve C vitamini düzeylerine göre tüm konstipasyon alt boyutlarında anlamlı farklar belirlenmiştir (p<0,05). Yüz yüze grupta pridoksin (B6) vitamini düzeyleri ile anksiyete puanları arasında anlamlı ilişki bulunmuş, yetersiz B6 alımının artan anksiyete puanlarıyla ilişkili olduğu görülmüştür (p=0,014). Akdeniz diyeti temelli beslenme programı, seçili mikro besinlerdeki iyileşmelerle birlikte çok yönlü etkiler göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The Mediterranean diet is a nutritional model rich in phytochemical components with scientifically proven health benefits. In addition to having positive effects on bodily systems, it supports the intake of micronutrients associated with depression and constipation. This study was conducted to evaluate the changes in participants' mood, constipation levels, and dietary habits. A total of 60 individuals, 30 of whom received face-to-face and 30 online counseling at a private clinic between August and September 2024, were included in the study. Participants were followed for 1 month, during which time they received a nutritional intervention based on the Mediterranean diet. Participants' moods were assessed using the Depression Anxiety Stress Scale (DASS-42), dietary habits were assessed using micronutrient consumption records, and constipation levels were assessed using the Constipation Severity Scale (CSS); All measurements were administered separately as pre-test and post-test in the online and face-to-face groups. Significant improvements were observed in depression, anxiety, DASS-42 total scores and constipation subscales in both groups in the pre-test-posttest comparisons (p<0.05). Significant differences were found between the groups in the post-test for cobalamin (B12) (p=0.044), pre-test for vitamin C (p=0.005) and posttest for zinc (p=0.046) according to the recommended daily intake (RDA) levels of micronutrients. In the online group, individuals with slightly higher zinc intake had higher constipation subscale scores (p<0.05); in the face-to-face group, significant differences were found in colon inertia according to vitamin B12 levels (p=0.043) and in all constipation subscales according to vitamin C levels (p<0.05). A significant correlation was found between pyridoxine (B6) levels and anxiety scores in the faceto-face group, with inadequate B6 intake being associated with increased anxiety scores (p=0.014). The Mediterranean diet-based nutrition program demonstrated multifaceted effects, with improvements in selected micronutrients.