Ratlarda Pb asetata bağlı karaciğer toksisitesinde naringinin muhtemel koruyucu etkisinin araştırılması: Deneysel bir çalışma
Investigation of the possible protective effect of naringin against lead acetate-induced liver toxicity in rats: An experimental study
- Tez No: 975927
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÖZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Acil Tıp, Tıbbi Biyoloji, Emergency Medicine, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Pb asetat, Naringinin, NF-κB, Tnf- α, Karboksil esteraz
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Pb çevresel bir toksin olarak günlük hayatımızın her evresinde karşımıza çıkmaktadır. Pb ihtiva eden maddeler canlılar üzerinde birçok zararlı etkiye sahiptir. Doğal bir bileşik olan naringin birçok bitkinin yapısında yer almaktadır. Naringinin hayvan metabolizması üzerine antioksidan, antikanserojen ve antilipidemik gibi birçok faydalı etkileri vardır. Bu çalışmada, Pb asetata maruz kalan Rat karaciğer dokularında naringinin lipit peroksidasyon, Pb düzeyleri ve karboksil esteraz enzim aktiviteleri üzerine etkileri, Enzimatik aktivasyon ve Non-enzimatik aktivasyonların tayini, Biyokimyasal bulgular, Element analizleri, Histolojik bulgular, Gen ekspresyonları ile İmmünohistokimyasal bulgulardan NF-κB ve Tnf- α'nın ekspresyon düzeyleri araştırıldı. Çalışmada Kontrol gurubu (K), Pb asetat (P) gurubu, Naringin (N) gurubu ve Pb asetat + Naringin (PN) gurubu oluşturuldu. Her gurupta yetişkin 7 erkek Rat olmak üzere 28 erkek Rat kullanıldı. Naringinin gün aşırı orogastrik olarak 40 mg/kg düzeyinde uygulamaları yapıldı. Ratların karaciğer dokularında malondialdehit (MDA), Pb düzeyleri ve CaE enzim aktivite düzeyleri, NF-κB ve Tnf- α düzeyleri, ALT ve AST değerleri, Karaciğer dokusundaki histopatolojik değişiklikler, mineral madde düzeylerinin tespiti yapıldı. P grubu MDA düzeyi K grubuna göre arttı (p<0.001). P grubu MDA düzeyinin ise PN grubunda azalmanın olduğu gözlendi (p<0.01). P grubu Pb düzeyi diğer gruplara göre en yüksek düzeyde tesit edildi (p<0.001). K gurubu CaE enzim aktiviteleri P grubuna göre nispi azalma olduğu gözlenirken (p>0.05), PN grubu CaE enzim aktivitesi P grubuna göre arttığı tespit edildi (p<0.001). Karaciğer NF-kB ve Tnf-α mRNA ekspresyon düzeyleri Real Time PCR ve immunhistokimya ile belirlenmiştir. Buna göre mRNA ekspresyon ve immunhistokimya düzeyleri naringin verilen gruplarda azaldığı, Pb grubunda ise arttığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Pb asetatın oluşturduğu oksidatif strese karşı naringinin karaciğer dokularında koruyucu etkileri olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Lead, an environmental toxin, is encountered in every aspect of our daily lives. Substances containing lead have numerous harmful effects on living organisms. Naringin, a natural compound, is found in the structure of many plants. Naringin has numerous beneficial effects on animal metabolism, including antioxidant, anticarcinogenic, and antilipidemic effects. In this study, the effects of naringin on lipid peroxidation, lead levels, and carboxyl esterase enzyme activities in rat liver tissues exposed to lead acetate were investigated. Enzymatic and non-enzymatic activation was determined by biochemical findings, Elemental analyses, Histological findings, Gene expression, and Immunohistochemical findings, including the expression levels of NF-κB and Tnf-α. The study consisted of a Control (K), Lead acetate (P), Naringin (N), and Lead acetate + Naringin (PN) groups. Twenty-eight male rats, 7 adult male rats in each group, were used. Naringin was administered orogastrically at 40 mg/kg every other day. Malondialdehyde (MDA), Pb levels, CaE enzyme activity levels, NF-κB and Tnf-α levels, ALT and AST values, histopathological changes in liver tissue, and mineral substance levels were determined in the rats' liver tissues of rats. MDA levels in group P increased compared to group K (p<0.001). It was observed that the MDA level in the P group decreased in the PN group (p<0.01). The Pb level in the P group was found to be the highest compared to the other groups (p<0.001). While a relative decrease in CaE enzyme activities was observed in the K group compared to the P group (p>0.05), the CaE enzyme activity in the PN group was found to increase compared to the P group (p<0.001). Liver NF-kB and Tnf-α mRNA expression levels were determined by Real Time PCR and immunohistochemistry. Accordingly, mRNA expression and immunohistochemistry levels were found to decrease in the naringin-administered groups and to increase in the Pb group. As a result, we think that naringin has protective effects on liver tissues against oxidative stress caused by lead acetate