2 boyutlu malzeme tabanlı yenilikçi uygulamalar
2d material-based innovative applications
  1. Tez No: 975946
  2. Yazar: SEZEN ÇINAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK DİRİSAĞLIK, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kimyasal buhar çöktürme, Chemical vapor deposition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Telekomünikasyon - Sinyal İşleme Bilim Dalı
Özet
Gelişen teknolojiyle günlük yaşamda yaygınlaşan elektronik cihazlar, enerjiye olan ihtiyacı da artırmıştır. Bu ihtiyaca çözüm olarak, borofen; yüksek elektriksel iletkenliği, geniş yüzey alanı, mekanik dayanıklılığı ve benzersiz iki boyutlu yapısıyla enerji depolama teknolojilerinde yenilikçi ve umut vadeden bir malzeme olarak öne çıkmaktadır. Grafene benzer iki boyutlu (2B) yapısı olan ve aynı zamanda en hafif 2B malzeme olarak bilinen borofen, geniş yüzey alanı ile üstün mekanik ve elektriksel özellikleri sayesinde yalnızca yüksek güç yoğunluklu enerji depolama sistemlerinde değil, aynı zamanda esnek elektronikler, sensörler ve fotovoltaik sistemler gibi birçok ileri teknoloji alanında da çeşitli uygulama potansiyeline sahiptir. Bu tez, 2B malzemelerden borofenin Kimyasal Buhar Biriktirme (CVD) tekniğiyle farklı alttaşlar üzerinde sentezlenmesini ve süperkapasitör elektrotları olarak elektrokimyasal performanslarının değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Gaz akış oranları, alttaş sıcaklığı, kimyasal toz oranları (B/B2O3) gibi optimize edilmiş parametre değerleriyle CVD tekniği kullanılarak bakır, molibden ve tungsten alttaşlar üzerinde tek katmanlı borofen yapılarının tekrarlanabilir olarak üretimi kontrollü olarak sentezlenmiş ve süperkapasitör elektrotları olarak elektrokimyasal performansları incelenmiştir. Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM), X – Işını Kırınımı (XRD), Raman spektroskopisi ve X-ışını Fotoelektron Spektroskopisi (XPS) dahil olmak üzere yapısal karakterizasyonlar, alttaşa bağlı kalınlık ve morfolojiye sahip kristal ve düzgün borofen katmanlarının oluşumunu doğrulamıştır. CVD tekniğiyle bakır, molibden ve tungsten alttaşlar üzerinde sentezlenen borofen yapılarının elektrot olarak kullanıldığı süperkapasitör elektrotlarının kapasitans değerleri belirlenmiştir. 10000 döngü sonrası, molibden tabanlı elektrotlar yüksek, bakır tabanlılar orta seviyede kapasite tutma gösterirken; tungsten tabanlılar yalnızca 1000 döngüye kadar yüksek performans sergilemiştir. Sonuçlar, substrat seçiminin borofenin elektrokimyasal özelliklerini, kararlılığını ve büyüme karakteristiklerini önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With the growing number of electronic devices driven by advancing technology, the demand for energy is rapidly increasing. Borophene, with its exceptional electrical conductivity, high surface area, mechanical strength, and unique 2D structure, emerges as a highly promising material for energy storage. As the lightest 2D material, similar to graphene, it holds great potential not only in batteries and supercapacitors but also in advanced technologies like flexible electronics, sensors, and photovoltaic systems. This thesis aims to synthesize borophene, one of the 2D materials, on different substrates by Chemical Vapor Deposition (CVD) technique and to evaluate their electrochemical performances as supercapacitor electrodes. With optimized parameter values such as gas flow rates, substrate temperature, chemical powder ratios (B/B2O3), monolayer borophene structures were synthesized on copper, molybdenum and tungsten substrates in a reproducible and controlled manner and their electrochemical performances as supercapacitor electrodes were investigated by using the CVD technique. Structural characterizations including Scanning Electron Microscopy (SEM), Atomic Force Microscopy (AFM), X-Ray Diffraction (XRD), Raman spectroscopy and X-ray Photoelectron Spectroscopy (XPS) confirmed the formation of crystalline and uniform borophene layers with substrate-dependent thickness and morphology. The capacitance values of supercapacitor electrodes using borophene structures synthesized on copper, molybdenum and tungsten substrates as electrodes were determined by CVD technique. After 10000 cycles, Mo-based electrodes showed high capacitive properties, Cu-based moderate retention, while W-based maintained high performance only up to 1000 cycles.. Results show that substrate selection greatly impacts borophene's electrochemical properties, stability, and growth.